22.06.2011

Farfalle w sosie cukiniowo-śmietankowym


Makaron w delikatnym sosie cukiniowo-śmietankowym  -to proste i smaczne danie obiadowe .
Jak  każde włoskie danie makaronowe  jest łatwe i szybkie do przygotowania



Najsmaczniejsza jest młoda cukinia/15-20 cm/ z delikatną , skórką i miąższem ledwo widocznym. Takie warzywo można  dodawać do wszystkiego razem  ze skórką.
 Cukinia zawiera spore ilości   witaminy A, B C i K  oraz niewielkie ilości soli mineralnych ,dobrze oddziałuje na układ krwionośny ,ma niewiele kalorii. Połączenie cukinii z makaronem jest  świetnym  
daniem niskokalorycznym ,a śmietanę można śmiało zastąpić dobrym jogurtem ,lub chudą ricottą. 



Składniki:/ 2 porcje//

  • 1 cukinia
  • 180 g makaronu/kokardki/
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 80 ml słodkiej śmietany/do gotowania/
  • sól
  • pieprz 
  • ser parmezan
  • zielona pietruszka     


Wykonanie:


Nastawić makaron i ugotować w/g przepisu na opakowaniu.Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.Dodać startą cukinię i dusić chwilę do odparowania płynu.Dodać śmietanę,doprawić do smaku,wymieszać dokładnie i chwilę gotować na małym ogniu.Ugotowany, odcedzony makaron przełożyć do warzyw  /można posypać serem parmezan /i  dobrze połączyć  składniki. Przełożyć na talerze, posypać zieloną pietruszką. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...