31.03.2011

Makaron krajanka/tagliatelle/ z gorgonzolą


Jeszcze do niedawna przechodziłam w sklepach  obojętnie obok gabloty z serami pleśniowymi.
No, może nie do końca obojętnie,bo na samą myśl o spleśniałym serze doznawałam  niezbyt przyjemnych odczuć......

Zupa-krem z soczewicy i pomidorów


A to już jeden z ostatnich przepisów/w tym sezonie/ na rozgrzewające, syte zupki -kremy, które najlepiej smakują jednak  w chłodne dni. Zrobiłam ją jakiś czas temu i tak sobie spokojnie  przeleżakowała  w moich notatkach do wiosny.

Burgery z ciecierzycy


Burgera z ciecierzycy można zjeść z bułką oraz typowymi dodatkami takimi jak:sałata, pomidor, majonez. Ta wielka kanapka ,może śmiało zastąpić  hamburgera mięsnego.
 Dla mnie jest świetnym bezmięsnym daniem obiadowym.

Zupa z ciecierzycy




Kremowa, aksamitna, pełna  aromatu i bogata w wartości  odżywcze zupa - kojarzy mi się z naszą tradycyjną grochówką.  W pewnym stopniu jest do niej podobna. 
Obie  są smaczne, sycące i pełnowartościowe .

Cannelloni z ricottą i szpinakiem - Cannelloni ricotta e spinaci


Obok lasagne, canelloni są najpopularniejszą zapiekanką makaronową we Włoszech.

Deser z pierwszych truskawek

 Nie mogłam przejść obojętnie obok tak ładnie wyglądających koszyczków z truskawkami.
Wiem,wiem,że to jeszcze za wcześnie, że nie mają właściwego, prawdziwego , smaku,że lepiej poczekać na sezon...ale we Włoszech sezon już się zaczyna, a pełnia  wysypu tych owoców jest o wiele wcześniej niż w naszym kraju .Kiedy w Polsce pojawiają się pierwsze truskawki we Włoszech jest już po sezonie.

27.03.2011

Czekoladowe ciasteczka w wiosennej oprawie




Kiedy w lodówce znajduję końcówkę gęstej śmietany...., już wiem  jak ją wykorzystam. Oczywiście na  kruche śmietankowe  ciasteczka.Dziś  o smaku czekoladowym.

17.03.2011

14.03.2011

Zupa-krem z ziemniaków i pora



Od pewnego  czasu na moim stole zamiast tradycyjnych  zup goszczą różnego rodzaju kremy warzywne. Są smaczne, łatwe do przygotowania i z pewnością  bardzo pożywne.

09.03.2011

Makaron spaghetti z sosem pomidorowym- Spaghetti napoletana



Najprostsze  z możliwych spaghetti,które zawsze smakuje,a  na dodatek  przygotowanie nie zajmuje nam dużo czasu..... i zawsze się udaje.
















Składniki:/na 2 osoby/


  • 1  puszka pomidorów /ok.300 g w sezonie świeże/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  •  świeża bazylia
  •  sól,pieprz do smaku
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki startego sera parmezan



Wykonanie:

Nastawić wodę na makaron.Ugotować w/g przepisu na opakowaniu.W tym samym czasie

rozgrzać na patelni oliwę,wrzucić czosnek,chwilkę, podsmażyć.Można go pozostawić na patelni,ale można również usunąć,gdyż oliwa zdążyła nabrać czosnkowego aromatu.Dodać pomidory z puszki i dusić przez chwilę do lekkiego odparowania płynu.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Gotowym sosem polać ugotowany makaron,posypać świeżą bazylią,startym serem.Można również ugotowany makaron wrzucić do gotowego sosu i całość lekko wymieszać.Makaron uzyska w ten sposób wyrażniejszy  smak pomidorowego sosu.

Makaron penne z brokułem - Penne ai broccoletti



  Bardzo proste i smaczne danie z makaronu. Dodatek zielonego brokuła bogatego w witaminy i sole mineralne  oraz sera parmezanu sprawia ,że jest to pełnowartościowe danie obiadowe.

07.03.2011

Mimoza na Dzień Kobiet






Mimoza, to symbol delikatności ,to kwitnący krzew o  ciernistych łodygach i małych, puszystych,kulistych kwiatach. Jej liście kurczą się pod dotykiem ręki. Wystarczy tylko lekko musnąć mimozę ,aby jej listki skurczyły się, a łodyżki zwiotczały.                                                                                Również ludzie ”mimozy ”są bardzo delikatni, niepewni siebie ,swoich oczekiwań i pragnień.                                                                                                                


Gałązka mimozy to najpopularniejszy  prezent na Dzień Kobiet we Włoszech.
 foto z netu
  Włoska mimosa, czyli akacja srebrzysta,  zwiastuje  wiosnę ,a jej żółty kolor jest symbolem radości i witalności.

Specjalnie  z okazji  Święta Kobiet piecze się w Italii  ciasto o nazwie” torta mimoza” Ciasto to powstaje na bazie biszkoptu przełożonego pyszną masą kremową ,a wierzch w kształcie kopuły  posypuje się okruchami ciasta ,które przypominają wyglądem kwiaty mimozy.
Tym razem nie pokuszę się na przygotowanie tego pysznego ciasta, ale kiedyś spróbuję go zrobić z pewnością. Ale, aby tradycji stało się „ zadość” mini  torcik „Mimoza” właśnie znalazł się na moim talerzyku/oczywiście prosto z cukierni/  


Zielona herbatka imbirowa


Zaparzyć zieloną herbatę ,wrzucić do gorącego  napoju cieniutko pokrojony kawałeczek imbiru i gotowe.
fot z netu

Bardzo smaczne połączenie melisy, cytryny, miodu i imbiru daje efekt napoju, któremu nikt się nie oprze.

 Ostatnio imbir na dobre zagościł w mojej kuchni.  Dawniej używałam go w postaci sproszkowanej, ale odkąd pojawił się na rynku świeży korzeń oczywiste, że  całkowicie zastąpił gotowe torebki. O jego cennych właściwościach wiemy obecnie o wiele więcej niż dawniej. Właściwie imbiru używałam jedynie w mieszance piernikowej do wypieku ciast,cury, jako dodatek do potraw ciężkostrawnych ,a także posypywałam delikatnie zupy mleczne, aby uczynić je lekkostrawne. Dziś imbir ma większe zastosowanie w naszej kuchni i bardziej doceniamy jego właściwości dla naszego zdrowia. Choćby zwykła herbata, czy kawa ,które zyskują  wyraźnego smaku i walory zdrowotne  przez dodanie odrobiny imbiru. 


                     Korzeń imbiru, zawierający olejki eteryczne nadające mu charakterystyczny smak, to skarbnica witamin/A,B1,B2,C/mikro i makroelementów i aminokwasów.  Właściwości  lecznicze imbiru są bardzo szerokie, działa przeciwzapalnie,przeciwskurczowo,napotnie,tonizujaco, przeciwbólowo.Jest także silnym utleniaczem, działa kojąco, wzmacnia odporność, chroni ciało przed pasożytami. Spożywanie imbiru wzmacnia apetyt ,zmniejsza nudności, zawroty głowy, ilość  cholesterolu we krwi, obniża ciśnienie itd. Już w starożytności uznany został za afrodyzjak” rozpalający wewnętrzny ogień” Oczyszczając nasz organizm z toksyn  ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie  układu pokarmowego, wygląd naszej skóry, wzrok, słuch, bystrość umysłu. Kawałek korzenia żuty po posiłku zapewnia świeży oddech i zapobiega  chorobom dziąseł. Papka z proszku imbirowego na działanie przeciwbólowe.

Pijmy więc napary, odwary, pieczmy ciasteczka imbirowe, dodawajmy imbir do mięs ,sosów ,marynat, zróbmy imbir kandyzowany………/przepis na kandyzowany imbir/.      Piwko imbirowe też smakuje wyśmienicie.

Do zaparzonego kawałka/drobno pokrojonego/korzenia imbiru oprócz cytryny i miodu możemy dosypać ciut kurkumy, szafranu ,kolendry itp. Taka herbatka podawana  na gorąco ma działanie rozgrzewające,ale pyszna jest również   zimna .Ilości składników dobieram dowolnie w/g wypróbowanego smaku,bo imbir trzeba polubić.

Herbatka imbirowa ma właściwości odchudzające. Pobudza krążenie krwi i 
przyspiesza przemianę materii, pomaga naszej skórze zachować młodość.

.
fot.z netu
Najprostszy sposób na  przygotowanie napoju imbirowego to wrzucić pokrojony w paski korzeń do termosu ,zalać gorącą wodą ,zaparzyć i popijać kiedy mamy ochotę. Można również zalać pokrojony imbir zimną wodą i gotować na małym ogniu ok.15min.a po lekkim przestudzeniu dodać miód i sok z cytryny .Wywar  imbirowy można połączyć z dowolną  herbatką ziołową :miętową, melisową ,a nawet żurawinową.


 Więcej na temat imbiru -    klik 


Napój imbirowy w/g kuchni  5 przemian:

Do przyrządzenia napoju potrzebować będziemy: jednej, dużej cytryny, litra wrzącej wody, dwóch łyżek cukru trzcinowego, sporego kawałka świeżego korzenia imbiru i dwóch łyżek zimnej wody.
Z cytryny wyciskamy sok, wlewamy go do naczynia, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy cukier, obrany i starty na tarce imbir oraz zimną wodę i podgotowujemy przez dwie-trzy minuty.                                               I jeszcze coś wiecej-klik

05.03.2011

Sok pomarańczowy -bomba witaminowa

Po pączkowych przyjemnościach czas powrócić do normalności.
Pomarańczowa,niskokaloryczna bomba witaminowa w postaci soku wyciśniętego ze świeżych owoców może  uzupełnić naszą codzienną dietę w niezbędne witaminy i sole mineralne .   Pomarańcze  szczególnie poleca się spożywać  rano/nawet na czczo, dla oczyszczenia organizmu i dodania energii/lub między posiłkami.Wieczorem owoc pomarańczy nie jest polecany,bo jak mówi  popularne porzekadło" pomarańcze zjedzone rano to złoto,srebro w południe,a ołów wieczorem".Z pewnością  zjedzony wieczorem nie zaszkodzi nikomu.Pomarańcze dostarczają naszemu organizmowi  witaminę C tak bardzo potrzebną naszemu organizmowi w okresie zimy.Zawierają również witaminę A,B,i sole mineralne:głównie wapń,fosfor,potas,sód i magnez.


A skórki z owoców,które również są bardzo wartościowe, po uprzednim przygotowaniu są wspaniałym,aromatycznym dodatkiem do ciast i deserów. A tutaj znalazłam fajne przepisy na przygotowanie cukrowej skórki pomarańczowej.Moje skórki właśnie się podsuszyły i powędrują do miksera.Robię z nich proszek pomarańczowy,który przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiczku i używam do aromatyzowania moich wypieków.Szczypta proszku dodana do porannej kawy dodaje jej przyjemnego smaku pomarańczowego.


Jedzmy  pomarańcze!



Pomarańcze to naturalne żródło zdrowia,a więcej  na temat tych pysznych owoców oraz i właściwości zdrowotnych  -tutaj



Wartości odżywcze 
"Wartości dotyczą 100 g soku. Źródło: Amerykańska baza składników odżywczych
  • Kalorie - 45
  • Białko - 0,7g
  • Tłuszcz - 0,2g
  • Węglowodany - 10,4g (z czego cukry to 8,4g)
  • Betakaroten - 33 µg
  • Witamina A - 200 IU
  • Witamina B1 (tiamina) - 0,09 mg
  • Witamina B2 (ryboflawina) - 0,03 mg
  • Witamina B3 (witamina PP, niacyna) - 0,4 mg
  • Witamina B5 (kwas pantotenowy) - 0,19 mg
  • Witamina B6 - 0,04 mg 
  • .............
  • .............    "
  • czytaj dalej....../cyt./







 Również mandarynki obok pomarańczy należą do grupy zimowych  owoców sezonowych.Zawierają mniej soli mineralnych niż pomarańcze,ale za to więcej bromu,dzięki czemu pozytywnie działają na nasz układ nerwowy.Więc może spróbować zjadać ten owoc wieczorem przed snem?


Do "produkcji" soku dla całej rodzinki polecam super wyciskarkę.
Ale sok ręcznie wyciskany jest bardziej wartościowy.

03.03.2011

Tłusty Cwartek

Ile kalorii ma PĄCZEK?klik
                   

Trochę poszalałam w ostatnim tygodniu z tymi słodkościami,ale cóż...!   Karnawał jest raz w roku ,tłusty czwartek również, a wszystkie ciasteczka smażone najlepiej smakują w tym własnie okresie. Lubię nasze tradycje i tak już zostanie.
Wszystko to,co nie zdążyłam  jeszcze zjeść powędrowało do miseczki ze słodkim likierem Alchermes/moim ulubionym/ nabrało nowego koloru i fajnego smaku , a jutro można rozkoszować się od nowa.Chyba zaproszę kogoś do pomocy...........

Przepis na pączusie /castagnole di ricotta/: tutaj, przepis na oponki /ciambelle/ : tutaj             

    


                                                        

Pierożki smażone z nutellą - Ravioli alla nutella

Tym razem skusiłam się na przygotowanie delikatnych, chrupiących pierożków z pysznym nadzieniem czekoladowym. Główną rolę w tym ciasteczku odgrywa orzechowa nutella, którą musimy wstawić na jakiś czas do lodówki, aby łatwiej nakładać ją potem na ciasto. Połączenie smażonego ciasta  z czekoladową nutellą daje znakomity efekt smakowy, któremu trudno  się oprzeć

02.03.2011








"...Se mi perdo


non perderti


se cado


non cadere.




Perchè il mio dio
parla la mia lingua,


mi cammina nelle scarpe


ed ha il mio nome inciso
in un nulla infinito.




Mi sento sola


ma non sono sola,


mi sento afflitta


ma non sono afflitta veramente.


Poichè c'è differenza


tra l'essere e il sentirsi essere




Ed ecco, io sono
al di là di ciò che sento.


E' solo ciò che non capisco


il metro del mio dolore.


Se mi affanno


non affannarti,


se piango


non piangere.


Sono solo gocce bollenti


che solcano e arrossano la pelle


reclamando attenzione....."


Cristina Khay


W trakcie opracowania:
cd.nastąpi............................................................


O mnie:
Zakamarki mojej kuchni, to dwa różne światy: świat tradycyjnej polskiej kuchni,pełnej wspomnień, refleksji, niezapomnianych wrażeń  z dzieciństwa, młodości,rodzinnych spotkań pełnych ciepłej atmosfery , to zapach świątecznego, pieczonego ciasta zmieszany z zapachem pasty do podłogi, to refleksje i zaduma  ,to szara rzeczywistość. Ten drugi zakątek, to terażniejszość, to świat,w którym znalazłam się przez przypadek, ale z własnego i świadomego wyboru, to świat ,w którym przyszło mi żyć ,to świat, do którego musiałam się przystosować, którego wady i zalety musiałam zaakceptować. Moje zakamarki kryją w sobie dwa odmienne style życia,to odmienne sposoby przygotowania potraw i sposoby odżywiania. en pierwszy styl  związany z tradycjami i moim domem rodzinnym ,towarzyszy mi wówczas, gdy po kilkumiesięcznej nieobecności wracam do Polski. Ten drugi styl, to kuchnia,którą poznałam kilka lat temu/ to już 10 / i którą z konieczności,a potem z ciekawości i zamiłowania chętnie wprowadziłam w swoje życie. To tradycyjna i współczesna kuchnia włoska.
Kiedy jestem w Polsce gotuję i jem po polsku,ale kiedy mieszkam w Italii gotuję i jem po włosku. ................................................................................................................. 

01.03.2011

Kasztanki z ricotty -castagnole alla ricotta


Dziś ciąg dalszy moich eksperymentów z karnawałowymi słodkościami. Castagnole.

Oponki inaczej czyli włoskie ciambelle

  
Oponki obok faworków i pączków  goszczą  często  w karnawale na naszych stołach. 

Znam kilka wersji tych smażonych kułeczek. Najbardziej popularna  jest wersja z twarogiem, ciut bardziej pracochłonne to oponki drożdżowe. A ja przygotowałam oponki /ciambelle włoskie/ z ziemniakami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........