30.03.2012

Spaghetti z zielonym groszkiem i pancettą


Bardzo popularny włoski sposób podania makaronu z zielonym groszkiem. 
Świeży , delikatny groszek o słodkawym smaku i chrupiąca, aromatyczna  pancetta.
Doskonały smak, aromat i .....pełnowartościowy posiłek.
Kilka składników, niewielki wkład pracy  i  .....uwielbiam kuchnie włoską!


Składniki:/ 2 porcje/
  • 160-200 g makaronu spaghetti
  • 2 plastry pancetty, pokrojone w kwadraciki (  boczek)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony/)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  •  sól, pieprz do smaku
  • listki świeżej mięty
  • ser parmezan do posypania makaronu







Przygotowanie:


Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pancettę i podsmażyć.  Dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek , a następnie  świeży, krótko podgotowany  groszek. Dusić ok. 4-5 minut / groszek będzie  miękki/.
 Doprawić  do smaku solą i pieprzem. Ugotować makaron al' dente.  Przecedzić i wsypać na patelnię z groszkiem. Wymieszać.  Podawać zaraz po przyrządzeniu posypując obficie startym serem.
 Makaron ozdobić świeżym listkiem mięty.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........