26.04.2012

Królik duszony z warzywami w sosie pomidorowym

 Mięciutkie, delikatne i aromatyczne mięso z królika.
 Zrobiłam je po raz pierwszy  i zaspokoiłam swoją ciekawość.
Wiem jak smakuje, wiem co nie co  o sposobie  przygotowania /a  jest ich mnóstwo/. 
 Ten jeden raz  w zupełności mi wystarczy.  Następnego razu chyba nie będzie. 
Mięso dostałam w" prezencie" więc chcąc nie chcąc trzeba było przyrządzić. Królik to  mięso często podawane na  stół wielkanocny /obok baraniny/we Włoszech  i dlatego wybrałam włoską  wersję przyrządzenia go.
Składniki:
  •  4 porcje królik/ dowolne części/
  • 3 łyżki oliwy z oliwek/i plus na nasmarowanie mięsa/
  • 1 marchewka
  • kawałek selera naciowego
  • 1 cebula
  •  2 ząbki czosnku
  • ¾ szklanki  białego wytrawnego wina
  • 300 g pomidorów  bez skórki wraz  z zalewą
  •  kilka ziarenek ziela angielskiego
  •  1 liść laurowy
  •  1 gałązka rozmarynu
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej
sól i  pieprz do smaku
bulion warzywny do uzupełnienia płynu /jeśli wymaga/


Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć ,nasmarować oliwą ,posypać  solą, pieprzem i przyprawami /rozmaryn, tymianek, papryka/.Odstawić przykryte w chłodnym miejscu na 20-30 min. Warzywa umyć, oczyścić i pokroić. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę , wrzucić warzywa,czosnek i podsmażyć. Włożyć porcje królika i obsmażyć z każdej strony.  Podrumienione mięso zalać winem i na mocnym ogniu gotować chwilkę do odparowania alkoholu. Dodać pomidory, listek laurowy, ziele, gałązkę  rozmarynu  i dusić pod przykryciem  na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Może to trwać 40-60 min. Sos ,który wyparuje w czasie gotowania można delikatnie uzupełniać bulionem warzywnym /nie za dużo/aby mięso nie wysuszyło się za bardzo,ale powstały sos powinien być wystarczająco gesty.
 Gotowe mięso doprawić do smaku solą i pieprzem /jeśli wymaga/.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Moim ulubionym dodatkiem  tym razem była  sałatka  z" brody mnicha"/it. agretti lub lischi/



2 komentarze:

  1. lubię ten przepis na królika z rozmarynem i selerem. Aromat jest niesamowity.
    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Królik wg tego przepisu jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Ostatnio upiekłam.........