20.09.2012

Placki z cukinii i mięsa kurczaka


Z cukinii można przygotować pyszne placuszki smażone w wielu wersjach smakowych. 
Właśnie dzięki dowolnej kombinacji  składników można uzyskać rożne smaki ,
 a placuszki dzięki temu nigdy nam się nie znudzą.
Smażyłam już  placki tylko z cukinii, z dodatkiem ziemniaków, różnych innych warzyw, z twarożkiem, na słodko i pikantnie. Placki robi się szybko, są bardzo delikatne i smaczne . Również te ostatnie  zaliczam do  moich ulubionych przepisów.  Dodatek mięsa sprawia,że  placki są pożywnym pełnowartościowym posiłkiem, idealnym na obiad. Doskonale smakują z sosem jogurtowym lub śmietanowym z dodatkiem czosnku lub świeżych ziół.

 Składniki: / 8-10 szt/
  • 300 g młodej cukinii /ze skórką/
  • 1 duże jajo
  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 1 ugotowane udko kurczaka/np. z rosołu/
  • 2 łyżki startego żółtego sera /ementaler/
  • 1 ząbek czosnku
  • czerwona słodka papryka, gałka muszkatołowa /po szczypcie/
  • przyprawa do drobiu/ do smaku/
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię dokładnie umyć i wraz ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na ok 15 min , a następnie odsączyć nadmiar płynu. Udko obrać ze skóry, usunąć kości i rozdrobnić. Odsączoną cukinię umieścić w miseczce, wbić jajko , dodać kurczaka, starty ser, płatki owsiane , zmiażdżony ząbek czosnku, posolić /do smaku/  dodać pieprz i przyprawy.  Składniki starannie wymieszać. Cukiniową masę nakładać łyżką na   rozgrzany tłuszcz formując niewielkie  owalne placuszki. Piec z obu stron na złoty kolor.



Upieczone placki układać na ręczniku kuchennym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

2 komentarze:

  1. Pycha :) Uwielbiam takie placki. Ten ser w nich smakuje świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. No i znowu trafian na coś smakowitego co koniecznie musze wypróbować. Często robię kotleciki cukiniowe z cebulką i parmezanem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........