28.10.2012

Jesienna polenta z sosem grzybowo-pomidorowym


Niezwykle proste danie  z wykorzystaniem kaszy kukurydzianej , która niestety bardzo rzadko gości na naszych stołach. Może zapomnieliśmy o tej smacznej i bardzo zdrowej kaszy, może jej nie lubimy, a może po prostu  nie mamy pojęcia co z nią zrobić..............?
Przyznam się szczerze , że  kasza  kukurydziana zagościła na moim stole na dobre kilka lat temu, kiedy to po raz pierwszy spróbowałam polenty z mięsnym ragu' / z dziczyzny/. Tak bardzo posmakowało mi to danie, że zainteresowałam się możliwościami  wykorzystania kaszy kukurydzianej. A  wielkimi  znawcami w tej dziedzinie są oczywiście Włosi , dla których  polenta jest przysmakiem i  tradycyjnie króluje na stołach  przez cały okres jesienno-zimowy. Do tej pory /z dzieciństwa/ kojarzyła mi się tylko z mlekiem /kukurydzianka/ i na gęsto ze świeżym masłem..... takie proste danie dla ubogich.
W tej chwili wiem , że z kaszy kukurydzianej można przygotować wiele smacznych dań i deserów.
Najbardziej lubię jednak  polentę z dodatkiem sosów mięsnych oraz warzywnych przygotowanych  na bazie pomidorów i grzybów.


Składniki /4 porcje/



  • 300 g drobnej kaszki kukurydzianej /polenta/
  • 400 g świeżych leśnych grzybów /mieszane/
  • 300 g  dojrzałych pomidorów
  • 2 ząbki  czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • świeża bazylia / kilka listków/
  • zielona pietruszka
  • sól i pieprz do smaku



Wykonanie:

 - Zagotować 1,5 l. wody , dodać łyżeczkę soli.
 - Do gotującej się wody wsypywać powoli kaszę kukurydzianą i mieszając drewnianą łyżką gotować do gęstości / przestrzegać czasu zalecanego przez producenta  w zależności od gatunku kaszy/.
 - Pod koniec gotowania dodać 2 łyżki oliwy z oliwek.
 - W międzyczasie oczyścić grzyby i pokroić w plastry lub kostkę.
 - obrać czosnek , lekko zmiażdżyć, umyć i pokroić bazylię i pietruszkę.
 - Sparzyć pomidory, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
- Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać czosnek ,1 łyżkę drobniutko posiekanej zielonej  pietruszki , delikatnie podsmażyć, dodać grzyby i mieszając smażyć kilka minut na mocnym ogniu. 
 - podsmażone grzyby doprawić do smaku solą , pieprzem i dusić na średnim ogniu ok.15 min.
- Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać ząbek czosnku, pomidory, doprawić do smaku solą , pieprzem i dusić na średnim ogniu ok.8 min./mieszając od czasu do czasu/, dodać bazylię.
- Grzyby połączyć z pomidorami, delikatnie wymieszać.
- Ugotowaną, gorącą  polentę wyłożyć na podłużny  półmisek, uformować łyżką wgłębienie ,a tym samym wyższe brzegi tak, aby na środku można było umieścić nadzienie.
- Gorący sos grzybowy nałożyć do wgłębienia polenty, przybrać zieloną  pietruszką i podawać .




2 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam polenty...pięknie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam polentę a z grzybami musi smakować rewelacyjnie:)zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...