31.03.2012

Makaron ruote z sosem porowym i brokułem /romanesco/

Bardzo lubię makarony z sosami warzywnymi i przygotowuję  je  bardzo często.
Jest to dla mnie najlepszy sposób na szybkie danie i zdrowe połączenie składników.
Makarony  mogą  mieć różne kształty, a na sosy nadają się prawie  wszystkie warzywa. 

Tort makaronowy z warzywami

  lub ..... Timballo di maccheroni con verdure

............albo  zwyczajnie zapiekanka makaronowo-warzywna

Zapiekankę warzywną w kształcie tortu przygotowuję na obiad  dla kilku osób.  Jest bardzo smaczna, prosta do przygotowania i  jak na zwykły makaron  prezentuje się elegancko na stole.

Makaron strozzapreti z radicchio


Makaron "strozzapreti" z czerwonym radicchio to propozycja na  smaczne, aromatyczne i pożywne danie obiadowe. 

Jajka faszerowane wątróbką




Jajka są bardzo wdzięczną ozdobą stołu świątecznego. Możliwości ich podania jest bardzo wiele. Możemy dowolnie komponować składniki farszów, a dzięki temu otrzymamy bardzo smaczne i ciekawe smakowo przekąski.

ZUPA FENKUŁOWA czyli Vellutata di Finocchi



Zupa o bardzo delikatnym anyżkowym smaku. Najbardziej smakuje w postaci kremowej z dodatkiem grzanek o smaku koperkowym lub kminkowym.

29.03.2012

Jajka w wiosennym sosie



Jajka można podawać na wiele sposobów.Szczególne bogactwo przepisów towarzyszy nam w okresie Wielkanocnym.No cóż,  jest to symbol tych świąt i jajka muszą być.Przygotowałam kilka propozycji  podania jajek/nie tylko od święta/,a oto jedna z nich.

Jajka faszerowane sardynkami



Jajka doskonale smakują z tuńczykiem,makrelą,łososiem,ze śledzikiem ,a więc  postanowiłam  zrobić do nich farsz rybny.Tym razem wybór padł na sardynki.Dodatkowo kilka filecików anchois i jajka  zyskały na smaku:mocny i zdecydowany.

28.03.2012

Coś do chleba czyli:pasta z avocado


Bardzo lubię avocado,jego delikatny smak ,a jeszcze bardziej cenię go  za  jego wartości.
Jest bogaty  w witaminy, sole mineralne  i najlepsze dla zdrowia tłuszcze.

27.03.2012

Sałatka z dodatkiem pieczonego pasztetu


Nie lubię marnować żywności i staram  się wykorzystać najmniejsze nawet odpadki.Ostatnio upiekłam pyszny pasztet warzywny i jak to często bywa nie obeszło się bez okruchów i resztek.

26.03.2012

Pasztet z soczewicy z jajkiem

Na co dzień i od święta. Pyszny warzywny pasztet  dla każdego.
 Bardzo aromatyczny i  bogaty w przypraw . Smakuje prawie tak jak pasztet mięsny i w niczym mu nie ustępuje/ oczywiście to moje zdanie/.

Jajka w sosie tuńczykowym dla dwojga



Jajka w sosie tuńczykowym to propozycja na przygotowanie szybkiej,smacznej przystawki.Elegancka kolacja, pożywne śniadanie lub dekoracja świątecznego stołu ,a szczególnie dla amatorów rybno-majonezowych sosów.Niewielki nakład pracy ,a danie prezentuje się bardzo efektownie,kolorowo i  smakuje równie dobrze.

24.03.2012

Mielone trochę inaczej niż zwykle czyli przekładaniec

Bardzo prosty,  łatwy do przygotowania i  ciekawy sposób przygotowania dania mięsnego.
Przekładaniec z mięsa mielonego  i  rukoli z dodatkiem żółtego sera.

Marchewka z dodatkiem pomarańczy i imbiru.



Surówka z marchewki należy do najbardziej popularnych i lubianych przystawek . Podawana do dań mięsnych doskonale uzupełnia posiłek w witaminy.  Możemy ją łączyć z rożnymi warzywami, podawać również jako pyszny i wartościowy  deser dodając jabłko i ulubione bakalie.

23.03.2012

Sałatka" mimoza"

 Aromatyczna sałatka wiosenna z oliwkami i jajkiem.Krucha i delikatna niczym mimoza.
Najważniejszym składnikiem tej sałatki są jajka ugotowane na twardo,/ starte na tarce/ którymi obficie posypujemy wierzch sałatki.

22.03.2012

Roladki drobiowe w plastrach szynki parmeńskiej




Tym razem przygotowałam mięso mielone zawinięte w cieniutkie plasterki surowej szynki.
Roladki z mięsa drobiowego bardzo  łatwe i szybkie  do przygotowania , smaczne, pachnące przyprawami . Bardzo efektownie prezentują się na półmisku.

19.03.2012

Makaron tagliatelle z sosem śmietanowo-grzybowym





Sos grzybowy to jeden z najbardziej znanych i lubianych dodatków do dań mięsnych i makaronowych. Najsmaczniejszy to ten przygotowany w sezonie grzybobrania: pachnący,aromatyczny i bardzo smaczny. W ciągu całego roku możemy jednak korzystać z naszych przetworów, mrożonek i suszów.

18.03.2012

Coś do chleba ...czyli pasta z soczewicy



W oczekiwaniu na świeże, pachnące  pomidory ,nowalijki z domowych ogródków i wszystkiego, co można położyć na kromkę chleba, /oprócz wędliny i sera/  najlepszym rozwiązaniem są pasty  warzywne.

17.03.2012

Koper włoski zapiekany czyli Finocchi gratinati






Proste, klasyczne włoskie danie -koper włoski zapiekany ze śmietaną i parmezanem. 
Własnie dania proste bardzo często są nie tylko smaczne, ale równocześnie prezentują się elegancko na naszych stołach.

15.03.2012

Makaron penne z papryką , pomidorami i wędzonym boczkiem

Bardzo lubię to zestawienie składników. Makaron z pomidorami,  papryką i  boczkiem .
Słodycz papryki połączona z  odrobiną pikanterii , którą uzyskujemy dzięki ostrej papryczce. 
Moje ulubione danie makaronowe.

14.03.2012

Makaron kolanka w kremowym sosie z ciecierzycy

Pipe rigate con crema di ceci
Ciecierzyca to warzywo, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym.
Pyszne sałatki, pasty do chleba, zupy, a nawet ciasta i przekąski do chrupania.... to przykłady, że z ciecierzycy można przygotować fajne i urozmaicone dania.

11.03.2012

Łosoś w pistacjowej panierce


Dzisiejsze danie przygotowałam z gotowych mrożonych filetów z łososia.  Oczywiście zdecydowanie wolę tego świeżego, ale nie zawsze  można go mieć w zasięgu ręki, a lodówka jest  przecież tak blisko, a w niej zawsze jakiś  zapas....

07.03.2012

Makaron penne z bakłażanem i pomidorami



Jest to danie makaronowe,które nawiązuję do tradycji  kuchni  sycylijskiej. Ale tylko częściowo ,bo prawdziwa "pasta alla siciliana" przygotowywana jest latem na bazie  świeżych pomidorów i  sezonowego bakłażana.

06.03.2012

Łosoś w zielonej panierce

Zacznę może dość znanym i nudnym stwierdzeniem,że
dobrze jest  spożywać ryby regularnie. Najlepiej, by gościły na naszych stołach 2,a nawet  3 razy w tygodniu. Ale o tym wszyscy wiemy i bardziej traktujemy tę wiedzę  jako teorię zdrowego żywienia ,a   w praktyce jest gorzej.

05.03.2012

Orecchiette w sosie tuńczykowym

Makaron  możemy jeść na obiad,ale doskonale smakuje również na kolację. Możemy podawać go na gorąco,ale świetnie nadaje się do przygotowania różnorodnych sałatek czyli spożywania na zimno.

Dorsz zapiekany z warzywami



Ryba z warzywami zapiekana  w piekarniku to danie  smaczne, zdrowe i wartościowe.
Pomijając odrobinę  oliwy , którą dodałam, nawet  bardzo dietetyczne. 
Możemy je przygotować  na obiad dodając ziemniaki do zapiekania , lub kolację/ bez ziemniaków/ z dodatkiem  ulubionego pieczywa .

04.03.2012

Makaron penne z zielonym pieprzem

Niezwykle aromatyczne i mocno pikantne danie z wykorzystaniem makaronu penne.
Nietypowe połączenie składników sprawia ,że jest to danie bardzo smaczne i niezwykle ciekawe smakowo.Dodatek orzechów i zielonego pieprzu nadają potrawie  delikatnej chrupkości ,śmietana łagodzi bardzo pikantny  smak ,a skórka pomarańczowa uzupełnia całość  cytrusowym akcentem.

03.03.2012

Farfalle z gorgonzolą i orzechami włoskimi


Dla smakoszy serów pleśniowych proste i smaczne danie makaronowe.
Ser gorgonzola, orzechy włoskie i makaron to trzy składniki, z których możemy przygotować szybkie
 i ciekawe smakowo danie.

Spaghetti z tuńczykiem i pomidorami


Dziś propozycja na szybkie danie  z makaronu i tuńczyka  w sosie pomidorowym.
Smaczne, zdrowe i ekspresowe w przygotowaniu, bo  potrzebujemy tylko tyle czasu ile trwa
 gotowanie makaronu  /czyli8-10 min./
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........