27.04.2013

Koktajl z gotowanych buraków /dwa smaki/



Pyszny , odżywczy , oczyszczający,  łatwostrawny i niskokaloryczny  koktajl z buraczków, 
 to kolejny napój  , który śmiało mogę zaliczyć do ulubionych. Piękny , głęboki  buraczkowy kolor, delikatny smak i mnóstwo zalet.
Oczywiście polecam użyć buraczki surowe, ponieważ mają zdecydowanie więcej wartości odżywczych i witamin, ale czasem zamiast barszczyku na obiad można zaserwować sobie coś na szybko.
Gotowane buraki mają wysoki indeks glikemiczny , dlatego nie wskazane są dla diabetyków i osób stosujących dietę odchudzającą.  
Ale za to surowy.....czerwony burak leczy i chyba  wiemy o tym wszyscy. 
Czasem jednak warto przypomnieć o jego szczególnych zaletach /zobacz/  i  docenić ich moc /zobacz/.

Dlaczego warto jeść buraki ?  /zobacz/
Jak wykorzystać buraki gotowane? /zobacz/


Ponieważ mam chwilowy problem z kupieniem surowych buraków muszę zadowolić się
 ugotowanym ,próżniowo zapakowanym, ale całkiem  niezłym w smaku.

1. Koktajl z buraka i mleka migdałowego
Składniki: / 2 porcje /

  • 2 buraki ugotowane ze skórką
  • 2 szklanki schłodzonego mleka migdałowego
  • sok z cytryny /do smaku/
  • miód/ do smaku/
  • zielony koperek/ suszony lub świeży/
Zimne,obrane, pokrojone buraczki umieścić w blenderze, dodać mleko  i zmiksować. Otrzymany napój / można przecedzić przez sitko/ dosłodzić miodem i  sokiem cytrynowym w/g własnego smaku,  dodać posiekany koperek, wymieszać i przelać do szklanek.

2.Koktajl z buraka i suszonej żurawiny
Składniki:/2 porcje/
  • 2 buraki ugotowane ze skórką
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • ok.1,5 szklanki  schłodzonego jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 1 łyżka miodu 

Żurawinę zalać odrobiną wrzątku  i odstawić do chwili, kiedy owoce zmiękną. W blenderze umieścić zimne, obrane, pokrojone buraki. Dodać namoczoną żurawinę i jogurt. Całość  zmiksować, doprawić do smaku miodem i rozlać do szklanek. Jeśli napój jest zbyt gęsty można rozcieńczyć go niewielką ilością wody  mineralnej.







3 komentarze:

  1. bardzo fajne pomysły na koktajle :) też muszę pokombinować, bo brakuje mi ppomysłów na buraki i za rzadko je jem ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne koktaje ale gdzie ja tu butaka znajdę w skórce?
    Wczoraj kupiłam ale jakieś zafoliowane mam w planie barszcz czerwony cikawa jestem co mi z teog wyjdzie i jak zorbić, żeby był kwaśny? Może wykorzystam zakwas do chleba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. surowych buraków chyba nie znajdziesz,choć pare dni temu udało mi sie ku[ić botwinkę.Z burakami w folii jest mniej pracy, są gotowe do użycia/czasem obrane,czasem ze skórką,ale ugotowane/.Gotowałm z nich barszcz,wystarczy zakwasić octem winnym,lub jabłkowym albo cytryną/nie próbowałam z zakwasem/

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........