28.05.2013

Cukinia z mięsem mielonym w pomidorach


Proste i smaczne  danie  mięsno-warzywne , które można podać na obiad lub ciepłą kolację.  Wystarczy dodatek chrupiącego, domowego  pieczywa i można zasiadać do uczty. Oczywiście lampka  czerwonego wina również  mile widziana.



Cukinia /cała lub połówki/  nadziewana mięsem mielonym i duszona w pomidorach / najlepsze są świeże/  z dodatkiem zielonego groszku jest daniem bardzo popularnym  we Włoszech. To tutaj po raz pierwszy spróbowałam jak smakuje i w okresie sezonu cukiniowego często przygotowuję  je  w ten właśnie sposób.Doskonałym pomysłem jest przygotowanie malutkich pulpecików z nadwyżki mięsa lub nadzianie cukinii cienką parówką , kiedy farszu jest za mało.



Składniki:
  • 4-6 szt młodej zielonej cukinii
  • ok.300  g mielonego mięsa mieszanego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 młoda cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ostrej papryki
  • bułka tarta /jeśli wymaga/
  • sól i pieprz do smaku 
  • 400 g pomidorów pokrojonych w puszce lub kartonie /świeże najlepsze/
  • 1/2 szklanki świeżego zielonego groszku 
  • kilka listków zielonej  pietruszki  lub bazylii 
  • oliwa lub olej do smażenia

Wykonanie;
-Cukinie umyć , jeśli są  długie  przekroić na pół i opróżnić wnętrze .
-Miąższ  ze środka zachować. Można drobno pokroić i dodać  go farszu lub do sosu w trakcie gotowania warzyw.
-Mięso przełożyć do miski, dodać drobniutko pokrojoną cebulę ,zmiażdżony czosnek, jajka, ser ,  przyprawy .
-Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać drobno pokrojoną pietruszkę lub bazylię  i starannie wymieszać.
-Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać odpowiednio bułkę tartą.
-Przygotowanym nadzieniem napełnić wnętrza cukinii.
-Jeśli mięsa jest za dużo można uformować dodatkowo okrągłe pulpeciki. 
-Rozgrzać oliwę /lub olej /na dużej patelni z grubym dnem.
-Przełożyć nadziane cukinie , pulpeciki  i smażyć z każdej strony kilka minut,
-Dodać przecier pomidorowy i dusić warzywa/do miękkości/  ok.30 minut pod przykryciem /od czasu do czasu delikatnie przemieszać /.Można  dodać również miąższ ze środka  cukinii.
-10 minut przed końcem gotowania dodać świeży/ lub mrożony /zielony groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem.

-Gotową cukinię nałożyć na talerze, polać powstałym sosem pomidorowo-groszkowym  i podawać z dodatkiem pieczywa /kto lubi może dodać ziemniaczki/.


 Zamiast mięsa cukinię mażna nadziać cienką parówką.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........