28.05.2013

Lody śmietankowo-truskawkowe

Moja maszynka pracuje na pełnych obrotach, a właściwie co drugi dzień, ponieważ jej miska musi być dobrze zmrożona. Lody są pyszne, chętnych nie brakuje,  a więc testuję .........

Składniki:

  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g mleka
  • 200 g dojrzałych truskawek
  • 60-80 g cukru
  • 1 łyżka aromatu wanilii

Wykonanie;
-Wszystkie składniki do przygotowania lodów  powinny być dobrze schłodzone.
-Przy pomocy blendera zmiksować je na gładką, jednolitą masę i przełożyć do misy maszynki do lodów.
-Włączyć maszynkę i postępować w/g zaleceń producenta.
-Moje lody były gotowe po upływie 25 minut i mogłam je spokojnie nakładać do pucharków.
-Jeśli lody nie zostaną zjedzone od razu należy przełożyć je do pojemniczka i wstawić do zamrażalnika.


i była truskawkowa powtórka......
Składniki:


  • 300 g świeżych truskawek
  • 150 g pełnego mleka
  • 150 g słodkiej śmietanki
  • 80 g cukru
  • aromat waniliowy do smaku
  • skórka cytrynowa do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny    

-Wszystkie składniki /dobrze schłodzone/ zmiksować na pełnych obrotach melaksera i przełożyć do zmrożonej miski maszynki do lodów.
-Włączyć na 30 minut / najlepiej postępować zgodnie z zaleceniami producenta/.
-Gotowe lody/jeśli nie znikną wczesniej/przełozyć do pojemniczka i zmrozić 2-3 godziny.

4 komentarze:

  1. Twoje zdjęcia są niezwykle apetyczne, język zwisa mi przy brodzie widząc takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak ,rzeczywiście te lody były pyszniutkie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........