05.05.2013

Mini tarty z warzywami i szynką

Bardzo smaczna , prosta przekąska , którą  z powodzeniem możemy  przygotować  na kolację, małe przyjęcie lub piknik. Wystarczy zmienić składniki nadzienia by zadowolić gusty każdego.

Zazwyczaj piekę większe  , typowe  rozmiary tarty , ale wówczas, kiedy  mam kogo nią obdzielić. 
Czasem jednak  , kiedy mam smak przygotowuję sobie takie oto mini tarty.
Można przygotować więcej ciasta, a  nadwyżkę zamrozić i wyjąć kiedy tylko mamy ochotę na tego typu przekąskę.
Składniki:  /4 szt o średnicy 8 cm/
ciasto:
  •  200 g mąki  pszennej
  •  100 g masła 
  • 1 jajko
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 2 jajka
  • 50 g ricotty
  • 50 g  kwasnej śmietany 
  • 50 g żółtego sera  pokrojonego w drobną kostkę
  • 50 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szklanki ugotowanego zielonego  groszku
  • 1 ugotowana marchewka pokrojona w plasterki  lub kostkę
  • 2 łyżki pokrojonej zielonej cebulki
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Wszystkie składniki na ciasto umieścić w blenderze i zmiksować krótko do chwili ,aż składniki połączą się w zwartą masę / w razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody/.
-Ciasto wyjąć, uformować  kulę, rozwałkować na grubosć kilku milimetrów i wyłożyć foremki nasmarowane delikatnie olejem.
-Foremki przykryć folią i wstawić do lodówki na ok.30 min.
-Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st.C.
-Schłodzone foremki wyjąć z lodówki,  ciasto nakłuć widelcem .
-Jajka lekko roztrzepać , połączyć z ricottą i śmietaną.
-Do masy dodać warzywa, szynkę, kostki żółtego sera, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Starannie wymieszać i wypełnić przygotowane  spody babeczek.
-Jeśli wystarczy ciasta można wykroić z niego ozdobne elementy i ułożyć na wierzchu babeczek.
-Gotowe tarty wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać do chwili, aż wierzch zetnie się i ładnie przyrumieni /ok. 25 min/





6 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają:) uwielbiam wytrawne przekąski:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie śliczne cacuszka, świetna zabawa,że nie wspomnę jaka smakowita!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczne, apetyczne kąski!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo atrakcyjne i z cała pewnością pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........