23.05.2013

Risotto z bobem



Risotto można łączyć z dowolnie wybranymi warzywami i zawsze będzie ono jedyne i niepowtarzalne. Doskonale smakuje z zielonym groszkiem i całkiem nieźle  ze świeżym bobem. Ale o tym można się przekonać tylko wówczas, gdy je spróbujemy. Kto lubi bób  nie  muszę szczególnie zachęcać.
Risotto z bobem przygotowuje się bardzo szybko. Jest tylko jedno ale.....
Ziarenka bobu muszą być bardzo młode ,wówczas wystarczy je lekko podgotować i połączyć z ryżem. Często jednak po wstępnym obgotowaniu powinno się je obrać ze skórki i dopiero wówczas dodać do ryżu. Mój bób był tak świeży ,że jadłam go na surowo /tak , tak  również na surowo jada się bób/

Zasada przygotowania risotto  z bobem właściwie niczym nie różni się od tradycyjnej metody jego gotowania. Wystarczy przygotować ryż, warzywa, dodatki ,  bulion i po kilkunastu minutach danie jest gotowe.........

Składniki: na 2 porcje
  • 1 szklanka   świeżego bobu
  • 1 szklanka  ryżu "Arborio" (albo innego do risotto)
  • 1 niewielka  cebula
  • ok. 3 szklanki bulionu warzywnego 
  • 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki dowolnych świeżych ziół /majeranek,tymianek,koperek..../
  • 30-40 g masła 
  • 2 łyżka startego sera pecorino /lub parmezan/
  • 2 łyżki białego  serka  kremowego/ pecorino/ 
  • pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
-Bób podgotować w lekko osolonej wodzie. Jeśli wymaga obrać ze skórki.
-Przygotować bulion warzywny.
-Na  głębokiej patelni lub rondlu podgrzać masło i na małym ogniu podsmażyć drobno pokrojona cebulkę/nie przyrumieniać/
-Dodać ryż i mieszając podsmażyć chwilę, aż ryż stanie się szklisty.
-Podlać winem i gotować do odparowania alkoholu.
-Dodać 2 chochelki  gorącego bulionu /powinien przykrywać ryż/ i gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
-Kiedy płyn zostanie wchłonięty przez ryż,  należy uzupełnić go ponownie i kontynuować gotowanie do pożądanej miękkości ryżu.
-Kilka minut przed końcem gotowania dodać bób ,wymieszać i dokończyć gotowanie.
-Na koniec dodać  starty ser, serek kremowy, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym 
pieprzem , starannie wymieszać.
-Dodać posiekane zioła i przełożyć na talerze.


2 komentarze:

  1. Dawno rissotto nie jadłam. Ciekawe jak smakuje w Twoim wykonaniu..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje jak klasyczne risotto z nietypowym dodatkiem..........

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........