01.07.2013

Vol-au-vent z frużeliną i pianką truskawkową.

Pojawiają się , wzbudzają zainteresowanie i znikają  z talerza jako pierwsze. Babeczki z ciasta francuskiego, lekkie, delikatne i chrupiące ,bedące bazą do przygotowania przystawek  najczęściej z wytrawnym farszem  u mnie na słodko.....z owocami. 

 Błyskawiczna słodka przekąska, deser,  który przygotowuje sie tuż przed podaniem, ale pod warunkiem, że mamy w zapasie kupione lub upieczone" foremki" z ciasta francuskiego. Do wykończenia wystarczy białko, truskawki i galaretka lub frużelina truskawkowa.
Deser przygotowuję na poczekaniu, gdyż dłuższe przechowywanie powoduje ,że ciasto nasiąka wilgocią  i nie jest już tak smaczne. Pianka ,którą nadziewam ciasto  nie jest trwała i po dłuższym  przechowywaniu rozdziela się. Można ją utrwalić żelatyną, ale deser znika w mgnieniu oka i nie ma takiej potrzeby. Myślałam włożyć kilka sztuk do zamrażalnika,ale .....nie zdążyłam.



Składniki: 
  • 15 sztuk " foremek" z ciasta francuskiego vol-au-vent/ kupionych lub upieczonych samodzielnie/
  • 15  małych łyżeczek frużeliny truskawkowej
  • 1  białko
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g truskawek 
  • listki mięty i kilka truskawek do dekoracji


 Wykonanie:
-Umyte, obrane truskawki połączyć z cukrem  i zmiksować na gładki mus.  

-Do musu truskawkowego wbić białko i przy pomocy robota ubijać tak długo ,aż powstanie gęsta, puszysta masa /5-6 minut/.

-Gotowy mus przełożyć do rękawa cukierniczego i wstawić na 15 minut do lodówki.
-We wgłębienia ciastek francuskich nałożyć frużelinę truskawkową, a następnie wypełnić schłodzonym musem truskawkowym.

-Gotowe vol-au-vent przełożyć na półmisek ,ozdobić miętą i kawałeczkami  truskawek. Można posypać grubą posypką z cukru.
Jeśli okaże się, że pianki truskawkowej jest za dużo można ją przełożyć do pojemnika lub małych kubeczków i   zamrozić. Otrzymamy pyszne ,delikatne  i "chudziutkie" lody truskawkowe.



3 komentarze:

  1. super przekąska na lato ;)

    katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta pianka urzeka mnie najbardziej! Nadaje wszystkiemu bajkowy wygląd :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........