22.08.2013

Letnia zupa jarzynowa

Ta zupa smakuje mi tylko latem, bo i składniki są typowo letnie.
Najbardziej jednak , kiedy pojawiają się pierwsze, świeże warzywa.  Jeszcze bardziej, kiedy można ją  ugotować z własnych  działkowych upraw.
 Ale najbardziej ,kiedy  ugotuje ją mama!

Jest to moja ulubiona zupa z lat dzieciństwa. Kiedyś gotowała mi ją moja mama,  a teraz ja podążam dokładnie za tym przepisem. Smak zupy zależy w dużym stopniu od tego jakich warzyw użyjemy. 
 Nie należy jednak przesadzać , ale nie może w niej zabraknąć tych najważniejszych. 
Wykończeniem zupy jest zasmażka / tak właśnie gotowały nasze babcie...../ na maśle. 
To właśnie ona nadaje zupie lekko kremowej konsystencji i maślanego smaku. 
Czasem dodaję do zupy odrobinę śmietany, ale to już inny smak...........

Składniki: /4 porcje/
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki 
  • 1/2 kalafiora
  • ok. 1/4 główki  kapusty włoskiej 
  • 1 korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera 
  • 1/2  szklanki świeżego  zielonego groszku 
  • garść fasolki szparagowej
  • mała kalarepka
  • zielony koperek
  • zielona pietruszka
  • ok. 2 l wywaru warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
zasmażka:
2-3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej 
1 szklanka zimnej wody lub  wywaru warzywnego

* jeśli do zupy używam domowego  aromatycznego wywaru  warzywnego nie dodaję żadnych przypraw, czasem jednak warzywa zalewam  wodą i wówczas  doprawiam  własną przyprawę typu Jarzynka   lub kostką.

Wykonanie:
-Warzywa oczyścić, opłukać, obrać.
-Marchewkę i pietruszkę pokroić w krążki ,seler w mniejszą  i ziemniaki w większą  kosteczkę, kalarepkę w słupki.
-Kalafiora podzielić na różyczki,  kapustę poszatkować w paski. 
-Obraną fasolkę pokroić na małe kawałki.
-Wszystkie warzywa umieścić w wysokim garnku , zalać gorącym wywarem / warzywa powinny być całkowicie przykryte płynem/  i zagotować.
-Gotować do miękkości warzyw ok. 20 minut / nie dopuścić do rozgotowania ich/.
-Pod koniec gotowania zupy  przygotować zasmażkę .
-Na patelni rozpuść masło /na małym ogniu/.
-Dodać mąkę , zwiększyć ogień i mieszając drewnianą łyżką bardzo delikatnie ją przyrumienić.
-Wlać szklankę  zimnego bulionu lub wody, energicznie wymieszać .
-Dodać chochelkę gotującej się zupy i wlać całość do garnka.
-Wymieszać i zagotować zupę,/jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać -przegotowanej wody/.
-Zdjąć z ognia i odstawić na 10-15 minut / pod przykryciem/.
-Doprawić do smaku ,dodać  posiekany koperek i pietruszkę i przelać  do miseczek.


*Zupę można posypać startym parmezanem.
* Zupa jest pyszna z lanymi kluseczkami, ale wówczas rezygnuję z zasmażki i ziemniaków,
a dodaję  śmietanę.

2 komentarze:

  1. Taką bym właśnie zjadła - z dodatkiem kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna! nie ma jak letnia, mocno warzywna zupka:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........