24.08.2013

Ogórki kiszone na zimę


Czy wiecie, że są ludzie, którzy nie mają pojęcia o tym, jak smakują kiszone ogórki i kapusta? 
Tak, tak  są i  to całkiem blisko nas. Włosi nie znają tych przetworów , nie tęsknią za nimi i całkiem dobrze radzą sobie w kuchni bez nich. 

Ale nie MY !   Nasze spiżarki bez ogórków?....To wręcz niemożliwe.
Kończy się sezon ogórkowy , ostatnie, pełne  słoiki wędrują na półki i musi wystarczyć do przyszłego lata.........

Składniki:  /ok.10 słoików litrowych w zależności od wielkości ogórków/
  • 5 kg ogórków/ świeżych,  jędrnych ,zdrowych i  niezbyt dużych/
  • 5  l wody
  • 5 łyżek   soli do przetworów
  • 10  krótkich łodyżek  z nasionami suchego kopru
  • 4  korzenie chrzanu
  •  kilka główek czosnku 
  • 10 liści  wiśni
  • 10 liści czarnej porzeczki

Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć, usunąć szypułki  i namoczyć /najlepiej na noc/ w zimnej wodzie.
Litrowe słoiki i wieczka  umyć i wyparzyć .
Do każdego słoika   wrzucić 3-4  ząbki czosnku ,  łodyżkę suchego kopru wraz z kwiatostanem oraz po liściu  wiśni i czarnej porzeczki.
Włożyć pionowo ogórki dobierając je odpowiednio w/g wielkości. Ogórki powinny być ułożone dosyć ciasno. W wolne miejsca pomiędzy ogórkami włożyć cienkie słupki chrzanu /po 3-4 sztuki : gruby kawałek przekroić wzdłuż na kilka wąskich części/.
Wodę zagotować z solą.
Gorącą wodą zalać ogórki pozostawiajac kilka centymetrów wolnej przestrzeni /ogórki powinny być przykryte/.
Wytrzeć do sucha krawędzie słoików , nałożyć zakrętki i mocno zakręcić.
Po kilku dniach  ogórki są ukiszone i należy je przenieść do ciemnego , chłodnego pomieszczenia ,czyli najlepiej do piwnicy.

Ogórki można zakisić w  większych 3-litrowych słoikach.
A do tego słoja eksperymentalnie dodałam świeżą papryczkę chilli.......

Chyba coś zaczyna się już dziać w środku ,bo czujne ucho  mojego pupilka reaguje natychmiast.........,a może to zwykła ciekawość?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........