20.10.2013

Pałki z kurczaka w jogurcie i orzechowej panierce

Pyszne, chrupiące , pachnące czosnkiem i przyprawami pałki kurczaka........ 

Dzięki marynacie jogurtowej mięso z kurczaka nie wysycha podczas pieczenia .
Bazę do marynaty stanowi jogurt naturalny i dowolne składniki: u mnie odrobina soli,
 przyprawa do kurczaka  i czosnek.
 Opanierowane pałki usmażyłam na oleju , ale  można je  upiec również w piekarniku 
/przy większej ilości/.
Użyłam podgotowane w rosole pałki ,ale doskonale nadają się również surowe,
 wówczas należy je dłużej marynować i  przedłużyć czas pieczenia .
Składniki:
pałki kurczka /ugotowane/         przyprawa do kurczaka /do smaku/         
2szt
orzechy pistacjowe1łyżka
pestki dyni1łyżka
nasiona słonecznika1łyżka
orzeszki ziemne,włoskie1łyżka
jogurt naturalny150ml
czosnek2ząbki
sóldo smaku
Wykonanie:
  1. Jogurt wymieszać ze zmiażdzonym czosnkiem, doprawić do smaku, wymieszać.
    Nóżki umieścić w marynacie i dokładnie nią otoczyć mięso.
    Po upływie ok. 20 min mięso wyjąć z marynaty, jogurt powinien lekko spłynąć.
    Orzechy i nasiona posiekać.Doprawić do smaku przyprawą.
    Mięso obtoczyć w panierce i kłaść rozgrzany olej.
    Smażyć na średnim ogniu z obu stron.
    Panierka orzechowa powinna się delikatnie przyrumienić.
    Nóżki w chrupiaąej panierce podawać z dowolną sałatką.
    Kurczak w panierce orzechowej z nasionami smakuje również na zimno.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie orzechowe panierki, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........