03.10.2013

Przekąska z bakłażana

Szybka, smaczna przekąska z bakłażana ..........to tylko jedna z wielu możliwości wykorzystania tego niezwykłego warzywa

Bakłażan zwany gruszką miłosną  uznawany jest  za afrodyzjak i mocno ceniony za swoje niezwykłe właściwości odżywcze i walory smakowe.
 To warzywo, które jest podstawowym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej ,to główny składnik  zapiekanki moussaka czy gulaszu ratatouille.  Warto wprowadzić  go do również do naszej  diety. Jest bowiem bogaty w sole mineralne, witaminę A, C oraz B. Zawiera sporo wody, błonnika,  mało kalorii, ma właściwości  przeciwzapalne, odtruwające, oczyszczające organizm, a  zalecany jest szczególnie osobom z podwyższonym cholesterolem i chorobami serca.
Bakłażany można dusić, smażyć, grillować zapiekać , panierować  i faszerować, a więc możliwości przygotowania różnych potraw są nieograniczone.........
 Składniki:/  2 porcje/
  • 2 bakłażany 
  • ok. 200 g  gęstego sosu pomidorowego
  • 2 pomidory świeże 
  • ząbek czosnku
  • 125 g mozzarelli
  • 3 łyżki  grubo startej bułki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • oregano do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże liście bazylii /do dekoracji/
oraz 
1 łyżka octu
gruba sól 

Wykonanie:
-Bakłażany umyć i pokroić w plastry grubości ok. 1 cm.
-Umieścić na sitku lub durszlaku i posypać grubą solą.
-Pozostawić na ok. 30 minut.
-Zagotować wodę, wlać łyżkę octu .
-Do gotującej się wody włożyć plastry bakłażana na 2-3 minuty i podgotować.
-Przelać zimną wodą, przełożyć na  ręcznik papierowy, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropionym oliwą.
-Bułkę tartą  połączyć z kawałeczkami mozzarelli i krótko zmiksować /do utworzenia się kruszonki/
-Dodać starty parmezan. Wymieszać.
-Przecier pomidorowy połączyć  z połową oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.
-Każdy plaster bakłażana posmarować  cienko  sosem pomidorowym , położyć plasterek  pomidora i posypać  kruszonką z bułki i serów.
-Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 10 -15 minut w temperaturze 180-190 st.C
-Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem pieczywa. 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........