23.02.2014

Karnawałowe pierożki z czekoladą

Kruchutkie, delikatne i wypełnione kremem czekoladowym niewielkie trójkatne smażone pierożki,
to moja kolejna propozycja na tłusty czwartek


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 100 ml białego wina
  • szczypta soli
  • krem czekoladowy / typu nutella/  na nadzienie
  • cukier puder do posypania
  • olej do głębokiego smażenia

 Wykonanie:
-Przesianą mąkę połączyć z miękkim masłem, jajkiem wymieszanym z cukrem, dodać  wino, wanilię i szczyptę soli.
-Składniki połączyć i wyrobić gładkie , jednolite ciasto.
-Uformować kulę, owinąć w folię i umieścić na ok.30 minut w lodówce.
-Ciasto podzielić na połowę , cienko rozwałkować /ok.3 mm/.
-Na jednej części rozwałkowanego ciasta nałożyć w odstępach krem czekoladowy.
-Przykryć drugą częścią ciasta, docisnąć  i wykroić  radełkiem trójkąciki w taki sposób by nadzienie znajdowało się  w środkowej części.
-Skleić  dokładnie  brzegi i smażyć partiami w gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.
-Usmażone trójkąciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

-Przełożyć na półmisek i posypać  obficie  cukrem pudrem.


Bardzo Tłusty Czwartek 2014

2 komentarze:

  1. Propozycja baaardzo kusząca! :) Świetna odmiana od wszelkich pączków i faworków :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........