14.02.2014

Pikanty mus czekoladowy z karmelizowaną gruszką /dla zakochanych/


Prosty, smaczny,  idealny na każdą okazję deser czekoladowy z karmelizowanymi owocami. 


Dodatek ostrego likieru z chili ,kilku ziarenek czerwonego pieprzu i dekoracyjne czekoladowe serduszka namalowane   wewnątrz szklaneczek, to  akcent  podkreślający , że deser można śmiało wprowadzić do walentynkowego menu.
Główne  składniki to czekolada i ostra papryczka . Prawdopodobnie  podnoszą one  poziom endorfiny, co sprawia, że czujemy się zdecydowanie szczęśliwsi...............a jeśli nawet tak nie jest, to deser jest  pyszny i warty pokusy! 
Składniki:
mus czekoladowy
  •     200 ml śmietany kremówki (36%)
  •     80 g gorzkiej czekolady     
  •     2 łyżeczki cukru pudru         
  •     2 łyżki likieru czekoladowego z peperoncino/Liquore Cioccolato Peperoncino/

karmelizowane gruszki 
  • 2  duże gruszki
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki brązowego cukru

 oraz  do dekoracji :
-ziarenka czerwonego pieprzu
-50 czekolady 
-1 łyżka likieru j/w
Wykonanie:
-Gruszki obrać.
-Końcówki /z ogonkiem /odciąć. Z  pozostałej części wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę.
-Na dużej patelni podgrzać cukier z wodą, do momentu, aż uzyska brązowy kolor. 
-Dodać kostki i końcówki owoców i delikatnie mieszając podsmażyć  3-4 minuty, odstawić do  całkowitego wystudzenia.
-Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej,  przestudzić.
-Schłodzoną śmietanę  ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier.
-Ubijając nadal wlewać powoli płynną, przestudzoną czekoladę i likier.
-Krem przełożyć do szklanych pucharków.
-Na wierzchu ułożyć kosteczki gruszek.
-Końcówki gruszki/ z ogonkiem/ ułożyć na wierzchu i polać płynną czekoladą / roztopić w kapieli wodnej/ połączoną z łyżką likieru.
Całość posypać dekoracyjnie ziarenkami czerwonego pieprzu.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........