02.10.2014

Chlebek bananowy z orzechami


Mięciutki, wilgotny, rozpływający się w  ustach  
chlebek bananowy z orzechami.

Chlebki /ciasta/ bananowe piekę bardzo często i wciąż szukam nowych sposobów na ich przygotowania.
 Nie mam ulubionego przepisu ,  często sama dobieram proporcje i składniki 
 i wciąż eksperymentuję.
Tym razem upiekłam chlebek korzystając  z tego przepisu.
 Dużą zaletą tego wypieku jest niezwykle prosty sposób jego  przygotowania 


Składniki:  na  jedną foremkę keksową /10 x 20 cm/

  • 3  dojrzałe banany/ rozgniecione/
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej/użyłam mąki kamut/
  • 1-2 łyżki otrębów pszennych /mozna pominąć/
  • 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich

Wykonanie: 
W misce wymieszać rozgniecione  banany i  roztopione masło .
 Wmieszać jajko z cukrem i wanilią, dodać do bananów.
 Wsypać  mąkę wymieszaną z sodą, przyprawy,  orzechy,otręby   i szczyptę soli.
Całość  wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej otrebami.
Piec  w piekarniku nagrzanym do 170°C ok.50-60 minut.
Upieczone  ciasto wyjać z foremeki pozostawić do całkowitego przestudzenia.


2 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś podobne ciasto, ale z kawałkami czekolady, pyszności, banany są świetne do wypieków:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda cudownie :) Uwielbiam wszystkie chlebki bananowe, z orzechami musiał smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........