13.10.2014

Ciasteczka sezamowo-owsiane /bez mąki/


Moje ulubione ciasteczka  sezamowe  z dodatkiem płatków owsianych i siemienia lnianego.
Delikatne, chrupiące , proste w przygotowaniu i zdrowe. 
Doskonałe , kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego.
...a upiec je można błyskawicznie.... porzebować bedziemy tylko:


Składniki:
  •  3  białka,
  •  3 łyżki cukru  trzcinowego
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 5  łyżek nasion sezamu
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • szczypta soli

Wykonanie:
Płatki owsiane zmielić.
Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli, dodać aromat waniliowy.
Zmielone płatki wymieszać z sezamem i siemieniem lnianym.
Połączyć z białkami,  dodać olej i lekko wymieszać.
Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia.
Łyżką nakładać niewielkie porcje masy  formując okrągłe ciastka.
Foremkę  wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 15-20 min.


3 komentarze:

  1. Dobrze, że nie mam ich w zasięgu ręki, bo żadne racjonalne argumenty by się nie przydały!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre ciasteczka, przepis łatwy i szybki. Dodałam jeszcze od siebie suszonych moreli i rodzynek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też je lubię ..............i często zmieniam dodatki

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........