23.10.2014

Ciasto bananowo-dyniowe z płatkami orkiszowymi

Niezwykle proste ciasto jesienne  z dynią i bananem.
Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam znaną zasadę stosowaną do pieczenia babeczek muffinkowych,  czyli wymieszanie zawartości dwóch misek ze składnikami suchymi i mokrymi.
 Bez ucierania i ubijania,  wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki.
Ciasto nie prezentuje się  może zbyt wytwornie , ale  nie o to tu chodzi.....jest  to zwyczajne, przygotowane na poczekaniu  ciasto do herbaty lub  porannej kawy.

Składniki:
  • 1 dojrzały banan
  • 150 g musu  pieczonej lub gotowanej dyni
  • 2 jajka
  • ½ szklanki delikatnej oliwy z oliwek
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 1 ,5  szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli.
  • 3 łyżki pestek dyni
Wykonanie:
-Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.C

-Foremkę keksową / 10 -22 cm/  wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować oliwą i oprószyć mąką.
-Przygotować dwie miski.
-W jednej wymieszać mąkę z wszystkimi składnikami sypkimi.
-Dodać łyżkę nasion dyni.
-W drugiej misce rozgnieść banana , dodać dynię, oliwę ,  jajka i  wymieszać wszystko widelcem.
-Masę bananowo-dyniową  przełożyć do miski z sypkimi składnikami  .
-Krótko wymieszać.
-Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 40-45 minut / wykonać próbę patyczkiem/.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...