27.10.2014

Makaron z sosem orzechowym

Kremowa konsystencja dania ,  pyszny orzechowy smak i odrobina kalorii , to  makaron z sosem 
z orzechowów włoskich ...........
czyli  moje ulubione danie makaronowe. 
Delikatny sos orzechowy , który  doskonale łączy się z gorącym makaronem , przygotowuje sie błyskawicznie.
Oczywiście isnieją równiez inne wersje przygotowania sosu, ale ten smakuje mi najbardziej.


Składniki:/4 porcje/

  • 320 g makaronu razowego casarecce   /lub wstążki, rurki, penne  itp…
  • sos:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1  ząbek czosnku
  • 4 łyżki śmietanki kremówki /można zastąpić gęstym jogurtem
  • sól    /do smaku
oraz:
świeżo mielony pieprz/do smaku 
natka pietruszki/ do dekoracji
orzechy /do dekoracji

Wykonanie:
Wszystkie składniki na sos umieścić w blenderze i zmiksować.
Sos powinien mieć dość gęstą konsystencję z widocznymi kawałeczkami orzechów.
Doprawić do smaku solą.
Makaron ugotować al dente.
Do  przygotowanego  sosu dodać kilka łyżek wody z gotowanego makaronu i wymieszać.
Ugotowany makaron przecedzić i połączyć z sosem, wymieszać.
Przełożyć na talerze ,
Posypać świeżo mielonym pieprzem, i udekorować zieloną pietruszką.

6 komentarzy:

  1. rewelacja! polecam spróbować także wersji z kurczakiem i masłem orzechowym - mistrzowskie połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z masłem orzechowym bardzo chętnie, ale bez kurczaka.................

      Usuń
  2. Zaciekawił mnie przepis.Chętnie wykorzystam w przyszłości.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Z sosem orzechowym - coś w moim stylu :) wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...