09.12.2014

Piernik marchewkowy z orzechami przekładany jabłkami

Pyszne ciasto marchewkowe  z miodem i korzennymi przyprawami  przełożone winną masą jabłkową o cytrynowym  aromacie. 
...........niczym prawdziwy  piernik ..........i taką właśnie rolę pełni  to ciasto  godnie zastepując tradycyjny piernik na  świątecznym stole.
Składniki:

  • 2,5 szklanki marchewki startej na grubej tarce /ubitej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju roślinnego 
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
  • 1,5  łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
  • 1/2 szklanki owoców goji
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów / mix włoskie, pistacjowe, laskowe/
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
oraz orzechy i owoce goji  do dekoracji



Wykonanie

Foremkę / 25-30// cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka wbić do miski, dodać cukier i utrzeć na puszystą masę/ użyłam miksera/
Marchewkę wymieszać z miodem i oliwą , połączyć delikatnie z jajkami.
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą , cynamonem i przyprawą korzenną.
Wsypać do masy, dodać orzechy  i delikatnie wymieszać. 
Ciasto przełożyć do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Piec ok 50 minut.
Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwie części.

Obrane jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do  rondelka, dodać startą skórkę cytrynową ,
 zalać niewielką  ilością wody /na dno naczynia/ i gotować pod przykryciem do miękkości.
Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę, wymieszać , dodać owoce goji.
Odstawić w chłodne miejsce do przestudzenia.
Pokruszoną czekoladę połączyć ze śmietaną pogrzewając składniki w kapieli wodnej.
Schłodzoną masę jabłkową wyłożyć na spód ciasta, przykryć drugą częścią.
Wierzch  lekko docisnąć i pokryć polewą czekoladową.
Posypać posiekanymi orzechami i owocami.
Ciasto odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.


4 komentarze:

  1. prezentuje się naprawdę wyśmienicie i myślę, że dodatek marchewki robi swoje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi się podoba ten pierniczek:) super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, z jabłkami musiał być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........