20.12.2014

Wigilijna kapusta


Wspaniałe polskie danie wigilijne czyli  kapusta  kiszona z grochem i grzybami.
Bez niej nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji.

Zdarza się,  że kapustę gotuję tylko z grzybkami , a  groch zastepuję  ciecierzycą lub soczewicą.
Doskonałym dodatkiem do wigilijnej kapusty są również suszone  śliwki.

Składniki:

  • ok. 1 kg kapusty kiszonej
  • 50- 100 g grzybów suszonych
  • 300 g grochu /cały lub połówki/ 
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Groch opłukać i namoczyć na noc.
Opłukane grzyby rownież namoczyć w letniej  wodzie i pozostawić na całą noc.
Grzyby ugotować do miękkości, odcedzić/ zachować wywar/ i drobno pokroić.
Groch odcedzić i w nowej wodzie ugotować do miękkości.
Kapustę  odcisnąć , pokroić  i włożyć do garnka.
Dodać wywar z grzybów i wodę tak, by przykrywała kapustę  i gotować do miękkości/ 1-2 godziny/.
W połowie gotowania dodać kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy i kminek i pokrojone grzybki.
Cebulę pokroić w cieniutkie piórka i podsmażyć na złoto w 2 łyżkach oleju, dodać łyżkę mąki , podsmażyć  i przełożyć do kapusty.
Kapustę połączyć z grochem,  doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odrobinę cukru  i jeszcze chwilkę podgotować.
Kapusta z grzybami i grochem

Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami i ciecierzycą


Kapusta z grzybami i soczewicą

Wigilia 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...