27.02.2015

Keksiki bananowo-kokosowe

 Keksiki  o kokosowo-bananowym smaku , to  fajny pomysł na  smczene, pożywne sniadanie 
lub  podwieczorek przy filizance ulubionej herbaty .

Proste i szybkie do przygotowania  metodą  mieszania składników mokrych i suchych.


Składniki:/ 6 szt/


  • 2 banany 
  • 1 jabłko
  • 1 jajo
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • ok. ½ szklanki mleka kokosowego
  • 1 i ½ szklanki mąki /użyłam orkiszowej
  • ¾  szklanki wiórek kokosowych
  • ½ szklanki cukru  trzcinowego
  • 2 łyżki płatków orkiszowych
  • garść bakalii/ np. rodzynki, kandyzowany banan , płatki kokosu
  • 1i1/2  łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
oraz:
2 łyżki płynnego miodu 
 kandyzowane plastry banana i płatki kokosu /do dekoracji
 Wykonanie: 
Wykonanie:
-Piekarnik rozgrzać  do temp. 180 stopni. 
  -Banany rozgnieść widelcem, jabłko zetrzeć na grubej tarce.
-Jajko, cukier, mleko  i olej wymieszać  w misce.
- Dodać banana i jabłko,  ponownie zamieszać. 
-Mąkę wymieszać z kokosem, dodać płatki orkiszowe , sodę i bakalie.
-Składniki połączyć ze sobą, krótko wymieszać łyżką i przełożyć do foremek / posmarowanych olejem//na 3/4 wysokości/.
-Piec ok. 25-30 min./ do suchego patyczka/
-Upieczone chlebki wyjąć z foremek i przestudzić na kratce kuchennej.
-Wierzch posmarować miodem i udekorować owocami /wykorzystałm kndyzowane banany i kokos/.


3 komentarze:

  1. Świetny przepis, nigdy nie robiłam, ale muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zabrałabym takiego ze sobą do szkoły na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........