w trakcie tworzenia

Menu

26.01.2011

Biszkopt niezawodny


Mój ulubiony sposób przygotowania biszkoptu. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.


Składniki:/na torownicę.o śr. ok.22cm/
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki/ w tym 1 łyżka ziemniaczanej/
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Metoda tradycyjna, ale niezawodna.

Wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem w misce postawionej na rondelku z gotującą się wodą- czyli ubijać na parze. Nie przegrzewać zbyt mocno masy jajecznej.
Kiedy już zgęstnieje i podwoi swoją objętość zdjąć z rondelka i przestudzić. 
Do przestudzonej masy dodawać stopniowo mąkę zmieszaną .
Mieszać delikatnie z dołu do góry.
Ciasto wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec ok.30 min. /u mnie 170st.C/
 Nie otwierać piekarnika przez pierwsze 15min.
Biszkopt można piec w okrągłej tortownicy lub prostokątnej foremce.
Wielkość foremek  zależy od tego, jaki  wysoki ma być nasz biszkopt. 
Można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia / ....choć  niewiele to zmieni/





Polecam także sprawdzony i ciekawy przepis na udany biszkopt:zobacz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz