w trakcie tworzenia

Menu

23.01.2011

Sernik z pianą i brzoskwiniami



Sernik- to ciasto,które obowiązkowo od lat gości na moim świątecznym stole.
Wypróbowałam wiele przepisów, ale ten jest niezawodny i..... pyszny.

Otrzymałam ten przepis z zapewnieniem, że  nigdy nie opada.
Sprawdziłam.... i tak już na stałe zagościł w mojej kuchni.

Składniki :         
 kruche ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy w/g smaku
  • szczypta soli
 masa serowa:
  • 1kg sera białego-mielonego
  • 2 jajka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1  szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny lub masła                    
  • 1 łyżeczka proszku d/pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej
oraz  puszka brzoskwiń w syropie
          1,5 szklanki cukru do piany
         1/2 szklanki wiórek kokosowych
Wykonanie:
Zarobić kruche ciasto, podzielić je na 2 części.
Jedną część po 30 min. chłodzenia rozwałkować i wyłożyć dno formy. Proponuję użyć dużej,  głębokiej formy, ponieważ ciasto mocno wyrasta. Drugą część ciasta należy włożyć do zamrażalnika.
Masa serowa:  miękką margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku.
Do utartej masy dodawać stopniowo ser.
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć/można  użyć miksera/.
Pod koniec wsypać budynie, proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Kto lubi może dodać rodzynki/, są mile widziane w każdym serniku , ale nie wszyscy je lubią.../
Ubić na sztywną pianę z  5 białek  dodając ok.1,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki kokosu.
Gotową masę serową wylać na przygotowane wcześniej  ciasto .
Na wierzchu poukładać pokrojone  w plastry brzoskwinie, a na to ubitą pianę.
Ostatnią warstwę stanowi ciasto z zamrażalnika, które należy zetrzeć na grubej tarce.


                                          


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz