w trakcie tworzenia

Menu

3.03.2011

Pierożki smażone z nutellą - Ravioli alla nutella

Tym razem skusiłam się na przygotowanie delikatnych, chrupiących pierożków z pysznym nadzieniem czekoladowym. Główną rolę w tym ciasteczku odgrywa orzechowa nutella, którą musimy wstawić na jakiś czas do lodówki, aby łatwiej nakładać ją potem na ciasto. Połączenie smażonego ciasta  z czekoladową nutellą daje znakomity efekt smakowy, któremu trudno  się oprzeć
.

Składniki: / na ok.20szt./
  • 500 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru pudru
  • cukier waniliowy do smaku 
  • szczypta soli
  • słoik nutelli /ilość w-g uznania/
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie: 
W głębokiej misce do wyrabiania ciasta utrzeć masło z cukrem, dodać sól, cukier waniliowy, mąkę. Żółtko rozpuścić w mleku i dodawać stopniowo do mieszanki . Wymieszać  całość drewnianą łyżką. Przełożyć na stolnicę i wyrabiać do utworzenia gładkiego ciasta ok.10min. Zawinąć w folię i przenieść w chłodne miejsce na ok.1godz. Wypoczęte ciasto rozwałkować na grubość ok.1mm i wykroić prostokąty o bokach 10/20cm. Łyżeczką kłaść schłodzoną nutellę na środku połówki każdego ciasta, brzegi zwilżyć białkiem, złożyć i dobrze zlepić /tak jak pierogi/. Powstaną w ten sposób kwadratowe ciasteczka. Kształt możemy dowolnie zmieniana na kółeczka, trójkąciki itp. Gotowe ciasteczka smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu aż do uzyskania złotego koloru /ok.3min./. Odsączone z nadmiaru tłuszczu, przestudzone, chrupiące ravioli pospać obficie cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz