w trakcie tworzenia

Menu

22.03.2011

Risotto z karczochami - Risotto con i carciofi

 Pyszne kremowe risotto z warzywem, które wygląda niepozornie, a kryje w sobie bogactwo smaku
 i wartości  odżywczych......  czy li karczochem .....zobacz




Składniki:/ 2 porcje//
  • 160 g ryżu/na risotto np.arborio/
  • 2 małe karczochy
  • ½ cebuli
  • 1/2 szklanki wina białego, wytrawnego
  • ok.1/2 l bulionu warzywnego 
  • 1/2 cytryny                    
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz
Do przygotowania risotta można również użyć karczochy  ze słoika w  oleju/  , które dodajemy do ryżu,  / dobrze odsączone  z oleju/ pod koniec gotowania.

Wykonanie:

2 komentarze:

  1. świetny przepis, mnie zawsze brakuje pomysłów na karczochy

    OdpowiedzUsuń
  2. są i karczochy, poczytałam o nich u Ciebie i muszę się przełamać:) to będzie moje pierwsze danie z karczochami:)

    OdpowiedzUsuń