w trakcie tworzenia

Menu

7.03.2011

Zielona herbatka imbirowa


Zaparzyć zieloną herbatę ,wrzucić do gorącego  napoju cieniutko pokrojony kawałeczek imbiru i gotowe.
fot z netu

Bardzo smaczne połączenie melisy, cytryny, miodu i imbiru daje efekt napoju, któremu nikt się nie oprze.

 Ostatnio imbir na dobre zagościł w mojej kuchni.  Dawniej używałam go w postaci sproszkowanej, ale odkąd pojawił się na rynku świeży korzeń oczywiste, że  całkowicie zastąpił gotowe torebki. O jego cennych właściwościach wiemy obecnie o wiele więcej niż dawniej. Właściwie imbiru używałam jedynie w mieszance piernikowej do wypieku ciast,cury, jako dodatek do potraw ciężkostrawnych ,a także posypywałam delikatnie zupy mleczne, aby uczynić je lekkostrawne. Dziś imbir ma większe zastosowanie w naszej kuchni i bardziej doceniamy jego właściwości dla naszego zdrowia. Choćby zwykła herbata, czy kawa ,które zyskują  wyraźnego smaku i walory zdrowotne  przez dodanie odrobiny imbiru. 


                     Korzeń imbiru, zawierający olejki eteryczne nadające mu charakterystyczny smak, to skarbnica witamin/A,B1,B2,C/mikro i makroelementów i aminokwasów.  Właściwości  lecznicze imbiru są bardzo szerokie, działa przeciwzapalnie,przeciwskurczowo,napotnie,tonizujaco, przeciwbólowo.Jest także silnym utleniaczem, działa kojąco, wzmacnia odporność, chroni ciało przed pasożytami. Spożywanie imbiru wzmacnia apetyt ,zmniejsza nudności, zawroty głowy, ilość  cholesterolu we krwi, obniża ciśnienie itd. Już w starożytności uznany został za afrodyzjak” rozpalający wewnętrzny ogień” Oczyszczając nasz organizm z toksyn  ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie  układu pokarmowego, wygląd naszej skóry, wzrok, słuch, bystrość umysłu. Kawałek korzenia żuty po posiłku zapewnia świeży oddech i zapobiega  chorobom dziąseł. Papka z proszku imbirowego na działanie przeciwbólowe.

Pijmy więc napary, odwary, pieczmy ciasteczka imbirowe, dodawajmy imbir do mięs ,sosów ,marynat, zróbmy imbir kandyzowany………/przepis na kandyzowany imbir/.      Piwko imbirowe też smakuje wyśmienicie.

Do zaparzonego kawałka/drobno pokrojonego/korzenia imbiru oprócz cytryny i miodu możemy dosypać ciut kurkumy, szafranu ,kolendry itp. Taka herbatka podawana  na gorąco ma działanie rozgrzewające,ale pyszna jest również   zimna .Ilości składników dobieram dowolnie w/g wypróbowanego smaku,bo imbir trzeba polubić.

Herbatka imbirowa ma właściwości odchudzające. Pobudza krążenie krwi i 
przyspiesza przemianę materii, pomaga naszej skórze zachować młodość.

.
fot.z netu
Najprostszy sposób na  przygotowanie napoju imbirowego to wrzucić pokrojony w paski korzeń do termosu ,zalać gorącą wodą ,zaparzyć i popijać kiedy mamy ochotę. Można również zalać pokrojony imbir zimną wodą i gotować na małym ogniu ok.15min.a po lekkim przestudzeniu dodać miód i sok z cytryny .Wywar  imbirowy można połączyć z dowolną  herbatką ziołową :miętową, melisową ,a nawet żurawinową.


 Więcej na temat imbiru -    klik 


Napój imbirowy w/g kuchni  5 przemian:

Do przyrządzenia napoju potrzebować będziemy: jednej, dużej cytryny, litra wrzącej wody, dwóch łyżek cukru trzcinowego, sporego kawałka świeżego korzenia imbiru i dwóch łyżek zimnej wody.
Z cytryny wyciskamy sok, wlewamy go do naczynia, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy cukier, obrany i starty na tarce imbir oraz zimną wodę i podgotowujemy przez dwie-trzy minuty.                                               I jeszcze coś wiecej-klik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz