w trakcie tworzenia

Menu

31.03.2011

Zupa z ciecierzycy




Kremowa, aksamitna, pełna  aromatu i bogata w wartości  odżywcze zupa - kojarzy mi się z naszą tradycyjną grochówką.  W pewnym stopniu jest do niej podobna. 
Obie  są smaczne, sycące i pełnowartościowe .
I znów muszę przyznać się do tego , że zalety , smak  i walory odżywcze ciecierzycy poznałam dopiero w Italii.  Wcześniej nie znałam potraw , w swoim składzie zawierały kuleczki  podobne do grochu. Cieci /it./są ciut większe i smakują trochę inaczej. Ci, którym nie  jest obca  dieta  wegetariańska dobrze znają te bogate  w białko , fosfor  i witaminy, choć bardzo kaloryczne ziarna.  Oprócz zupy ciecierzycę można dodawać  również do sałatek, bądź  przyrządzić smaczne  pasty  do smarowania  pieczywa./..../



Ciecierzycę  w postaci suchych ziaren , podobnie jak groch ,czy fasolę należy wcześniej wypłukać, a następnie namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na ok.12 godz. Można to zrobić wieczorem, a na drugi dzień przepłukać,zalać świeżą wodą  cierpliwie gotować do miękkości.


Składniki:/2 porcje/
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy/lub puszka gotowej do spożycia/
  • ½ szklanki pomidorów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extravergine
  • 30 g boczku surowego
  •  o.75 l  bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki mielonego kopru włoskiego
  • 1,5 łyżeczki majeranku 
  • gałązka świeżego  rozmarynu
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
W głębokim rondelku, w którym będziemy gotować zupę podgrzać oliwę, dodać pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć kilka minut. Następnie dodać czosnek i jeszcze chwilę poddusić /nie przypalić/. Dodać pomidory, ugotowaną ciecierzycę,rozmaryn,  bulion, przyprawy i zagotować. Zmniejszyć płomień i na wolnym  już ogniu gotować ok.15/20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wyjąć gałązkę rozmarynu.Ugotowaną zupę zmiksować w całości lub częściowo i podawać z grzankami lub tostami. Można  pozostawić zupę bez miksowania, a w trakcie gotowania dodać do niej garść makaronu /średniej grubości/.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz