w trakcie tworzenia

Menu

22.04.2011

Babka czekoladowo-kokosowa





W słodkich wypiekach bardzo lubię kokos,który w połączeniu z gorzką czekoladą stanowi świetną kompozycję smakową.Degustacja nie kończy się na jednym kęsie....


Składniki:
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 300 g maki pszennej
  • 150 g jogurtu naturalnego/lub kokosowego/
  • 2 łyżeczki proszku do  pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 50 g wiórek kokosowych/do ciasta/
  • wiórki kokosowe do obsypania
  •  2 łyżki likieru kokosowego-
Wykonanie:
Masło utrzeć/mikserem/ na lekki puch ,dodać cukier i nadal ucierać. 
Dodawać po jednym jajku wciąż ucierając .
Do dobrze utartej masy dodawać stopniowo jogurt i wymieszane ze sobą składniki sypkie. 
Całość  mieszać na wolnych obrotach miksera .
Foremkę na babkę dobrze wysmarować masłem, wysypać bułką tartą lub kaszką manną.
 Gotowe ciasto wyłożyć do foremki/3/4 wysokości/ i piec ok.45 min .w temp.170-180 st./sprawdzić patyczkiem/.
Upieczone ciasto lekko wystudzić i wyjąć z foremki.
Po całkowitym przestudzeniu polać polewą czekoladową i obsypać wiórkami kokosowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz