w trakcie tworzenia

Menu

23.04.2011

Babka śmietankowa z rodzynkami


Niewiele składników, niewiele pracy i wynik bardzo zadawalający.
Tak w skrócie mogę opisać babkę, która jako już ostatnia wyskoczyła z mojego piekarnika. Używając zwykłej foremki keksowej możemy ją przygotować kiedy tylko mamy ochotę na coś szybkiego ,prostego i oczywiście słodkiego.


Składniki:

  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 duże jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki rodzynek



Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać sól, cukier waniliowy, śmietanę,miękkie masło/wciąż ubijać/ Następnie mieszając powoli masę wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać rodzynki obsypane mąką/wcześniej umyte i osuszone/ Gotową masę przelać do foremki dobrze nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec ok.45 min w temperaturze 160-180 st. Sprawdzić suchość ciasta patyczkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz