w trakcie tworzenia

Menu

5.04.2011

Kruche ciasteczka orzechowo-imbirowe


 Kiedy mamy ochotę schrupać coś słodkiego,wystarczy kilka składników, odrobina dobrej chęci  i ........do roboty:

Składniki:

  • 12o g maki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 115 g masła
  • ¼ świeżego ,startego imbiru
  • 60 g zmielonych orzechów/ np.arachidowych/
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • orzechy/może być kokos/ do posypania

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem,dodać jajko,a następnie mąkę wymieszaną z pozostałymi sypkimi produktami/można użyć miksera/Wstawić ciasto  do lodówki by dobrze stwardniało.Małe porcje ciasta rozwałkować  i wykrawać dowolnej formy ciasteczka.Można również  z całości ciasta formować małe kuleczki, a następnie spłaszczać,tworząc okrągłe ciasteczka.Posypań dowolnie zmielonymi orzechami,kokosem itp. .Ciastka układać na blasze w  odstępach,aby nie dopuścić do sklejenia/w czasie pieczenia rosną/Piec ok.15-20 min. W temp.180 stopni.Można posypać cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. lubię imbir, lubię też orzechy, a dobre chęci mam prawie zawsze, więc może niedlugo skuszę się na nie. pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń