w trakcie tworzenia

Menu

19.04.2011

Rolada z mięsa mielonego w winnym sosie


Mięso mielone  można przygotować na wiele różnych sposobów. Doskonale nadaje się na kotlety, pulpety i różnego rodzaju pieczenie, o czym wszyscy doskonale wiemy.  Ale przy odrobinie pomysłu nasze" dyżurne mielone "może stać się atrakcyjnym daniem.
Roladę z mięsa mielonego można nadziewać warzywami, grzybami, jajkami i czym tylko chcemy, a efekt będzie zawsze doskonały. Moja rolada jest niewielka i usmażyłam /potem poddusiłam/  na patelni /ceramicznej-polecam/, ale można ją upiec również w piekarniku.

Składniki:
  • 650 g mięsa mielonego /mieszane/
  • 2 jajka
  • po 1/4 płaskiej  łyżeczki przypraw/mielona papryka, majeranek, pieprz mielony/
  • po 1/4  łyżeczki-kminek mielony, gałka muszkatołowa
  • sól /ok.1 płaska łyżeczka/
  • 3 łyżki bułki  tartej
  • 3 łyżki startego sera parmezan
Nadzienie:
  • 2-3 duże, cienkie plastry mortadeli lub szynki gotowanej
  •  200 g ugotowanego, odcedzonego szpinaku
  • 150-200 g ugotowanych warzyw /marchew, papryka, fasolka, brokuł, kalafior/ 
oraz
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka białego wytrawnego wina
1/2 szklanki bulionu warzywnego



Wykonanie:
Mięso mielone wymieszać w misce z przyprawami. Dodać jajka, bułkę tartą i  ser. 
Dobrze  wyrobić masę. Mięso rozłożyć na folii spożywczej/ nasmarowanej lekko olejem lub oliwą/   , przykryć także z góry i uformować prostokąt o grubości kilku milimetrów. Zdjąć  folię z wierzchu i rozłożyć na mięsie plastry wędliny, ugotowany, odsączony /przyprawiony solą i pieprzem/ szpinak i ugotowane warzywa pokrojone w kostkę.   Zwinąć roladę .Mięso wstawić do lodówki na ok.30-40 min. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na gorącą położyć roladę /po zjęciu folii/. 
 Smażyć z każdej strony do zarumienienia się mięsa, a następnie podlać szklanką wytrawnego wina. Odparować alkohol, przykryć patelnię  i dusić mięso  ok.20 min.
 przewracając  je  kilka razy. Podlać bulionem.
W tym czasie mięso powinno się  upiec, a z wina i bulionu  wytworzy się sosik. 


Doskonałym dodatkiem do  zimnego mięsa jest zielone i czerwone pesto






Roladę z mięsa mielonego możemy podać z dodatkiem ziemniaczków pieczonych w piekarniku i dowolnej sałatki. Ja  przygotowałam sałatkę z zielonej fasolki szparagowej z dodatkiem czerwonej cebulki.




2 komentarze:

  1. jestem ciekawa smaku tej rolady.

    Gratuluję wygranej w konkursie: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/miesne-rolowanie-konkurs

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki za pomysl, lece wyprobowac :D

    OdpowiedzUsuń