w trakcie tworzenia

Menu

18.04.2011

Sałatka z selera naciowego i pieczonej papryki


Prosta i smaczna  sałatka z selera naciowego i pieczonej papryki może być doskonałym dodatkiem do obiadu, lub podana z pieczywem to  wartościowe samodzielne danie.

Do przygotowania tej sałatki potrzebujemy:

Składniki:

  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • oliwki zielone/8-10 szt./
  • zielona sałatka
  • 1 ząbek czosnku

sos sałatkowy:

  • 4 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy/smak dowolny/
  • sól pieprz do smaku
Do sałatki można  również dodać dowolny sos typu winegret
Wykonanie:
  

Paprykę podpiec w piekarniku do miękkości. Gorące  włożyć do torebki foliowej i poczekać do wystudzenia.  Zdjąć zewnętrzną skórkę, oczyścić z nasion i pokroić w  plastry. Przełożyć na sitko i odstawić na ok.30 min. tak, aby sok z papryki odciekł do pojemniczka. Sok z papryki będzie potrzebny do przyrządzenia sosu.  Seler naciowy należy obrać z włókien, pokroić na wąskie paski/ok.3-4cm/, a następnie umieścić w misce z zimną wodą /można dodać kostki lodu/aby zachować kruchość warzywa. Sałatkę umyć i rozdrobnić. Czosnek drobniutko pokroić. Przygotować sos sałatkowy. Połączyć oliwę z octem winnym, dodać  musztardę ,miód i zmiksować. Do tak przygotowanej emulsji dodać sok z odsączony  z papryki, odrobinę  ciepłej wody, sól , pieprz i delikatnie wszystko zamieszać . W salaterce umieścić wszystkie wcześniej przygotowane warzywa/seler wyjąć z wody/i polać  sosem . Całość posypać drobno pokrojonymi liśćmi selera.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz