w trakcie tworzenia

Menu

13.04.2011

Saltimbocca alla Romana


Znana na całym świecie rzymska specjalność, to wyśmienite danie mięsne,łatwe i szybkie do przyrządzenia. W oryginale , to kotlet cielęcy, duszony w białym winie z dodatkiem liści szałwii i szynki parmeńskiej.
Saltimbocca oznacza „skaczący w ustach,do ust..",być może przez swój intensywny i wyraźny smak oraz aromat,który pozostawia na długo w naszych ustach. Danie jest proste, ale jednocześnie bardzo eleganckie i można je przygotować zarówno w dzień powszedni jak również od święta, aby  zaskoczyć  naszych gości.  Smakuje najlepiej z chrupiąca bagietką i lampką schłodzonego czerwonego wina. Saltimbocca można śmiało przygotować nie tylko z cielęciny jak w oryginale, ale również z kurczaka, czy schabu./tak jak moje/


Składniki:

  • 4 cienkie  plastry mięsa /schab,cielęcina,kurczak/
  • 4 cienkie plastry szynki/ w oryginale parmeńska,/
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 listki szałwii
  • sól
  • pieprz
  • 150 ml białego wina wytrawnego
oraz :
  •  garść rukoli
  • pomidorki cocktailowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • sok z ½ cytryny





Wykonanie:

Plastry mięsa przykryć folią i delikatnie zbić tłuczkiem .
Na każdym kawałku położyć plaster szynki, liść szałwii  i spiąć wykałaczką.
Mozna połozyć  plasterek żółtego sera
Gotowe płaty mięsa należy posolić i dobrze oprószyć świeżym pieprzem. 
Rozgrzać masło z oliwą i piec mięso z obu stron po kilka minut.
Wlać wino, zmniejszyć ogień i  podgrzewać do  zredukowania płynu i odparowania alkoholu./ok.3-4min./
Otrzymamy w ten sposób smaczny, aromatyczny sosik.
Gotowe  mięso układać na sałacie z rukoli przyprawionej wcześniej sosem z cytryny, czosnku i oliwy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz