w trakcie tworzenia

Menu

26.05.2011

Ciasto czekoladowe z truskawkami


Mocno czekoladowe, delikatne i wilgotne ciasto z truskawkami z serową polewą jest doskonałym połączeniem smaków: słodko-gorzko-owocowo-serowego.
Polewą w dół/na talerzyku/ też się da zjeść.....

Składniki:
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka kakao
  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g kremowego serka/stracchino/
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150-200 g truskawek
  • zapach waniliowy/lub inny dowolny/


na polewę:

  • 100 g białej czekolady
  • 80 g śmietanki kremówki
  • 50 g serka mascarpone
Wykonanie:
-Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę gorzką.
-Masło utrzeć/w mikserze/z cukrem, dodawać  po jednym jajku ,a następnie  stopniowo po trochę  sera.
- Połączyć masę z ostudzoną czekoladą- wciąż ucierając.
Na koniec dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, dodać pokrojone truskawki.
Ciasto piec w foremce keksowej/wysmarować dokładnie masłem/ ok.45 min w temp.160-170 st.

-Przygotować polewę: śmietanę mocno podgrzać, a następnie dodać do niej kawałki białej czekolady.
-Wystudzić i połączyć z serkiem mascarpone.
-Polewę wstawić do lodówki aby stężała.
-Wystudzone ciasto polać tężejącą białą polewą /jest dość miękka/.



Do upieczenia tego ciasta użyłam sera stracchino/miękki, kremowy, ma jednolitą konsystencję, łatwo się topi, w smaku jest  łagodny, mocno mleczny ,ale odrobinę cierpki. Nie jestem pewna, czy jest on dostępny wszędzie,ale  eksperymenty w kuchni są mile widziane i zawsze można znaleźć  coś w zamian.
Kilka informacji o "Stracchino" można przeczytać tutaj i tutaj

2 komentarze:

  1. o! to ciasto musi być przepyszne :) zapisałam i pozwolę sobie odgapić :) co do serka to poeksperymentuję ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapewne jest wspaniałe. Szkoda tylko, że teraz to ja już naprawdę muszę się odchudzać :(

    OdpowiedzUsuń