w trakcie tworzenia

Menu

15.05.2011

Sałatka truskawkowa w sosie balsamicznym –Insalatina con fragole al balsamico



Bardzo smaczna, mocno  ożeźwiajaca, niezwykle  ciekawa smakowo sałatka, którą możemy przygotować sobie jako przystawkę lub samodzielne danie na kolację. Możemy również zaskoczyć nią naszych gości...
choć wiem/na podstawie własnych obserwacji/ ,że ocet balsamiczny jest jeszcze mało popularny w naszym kraju ,a szkoda , gdyż jest przepyszny i można dodawać go do różnego  rodzaju sałatek, sosów, mięsa, czy deserów.Ten prawdziwy i najlepszy ocet balsamiczny produkowany jest we włoskiej Modenie, a jego zdrowotne właściwości i szlachetny smak znane są na całym świecie. Ma  swoją historię, a jego receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie jest chroniona  tajemnicą. Dobry ocet balsamiczny/nie jest tani/ powinien być gęsty, ciemnobrązowy o słodko-kwaśnym smaku . 
Więcej ciekawostek tutaj






















Składniki:

  • 200 g truskawek
  • 100 g sera Grana Padano
  • 150 g sałatki/ rukola i waleriana/
  • ocet balsamiczny/1,5  łyżki/
  • oliwa z oliwek/ok. 4 łyżek/
  • pieprz mielony/polecany biały/
  • sól


Wykonanie:

Umyć dokładnie oba rodzaje sałaty ,a następnie  delikatnie osuszyć. Umyć również truskawki pod bieżącą wodą i dobrze odsączyć .Pokroić  truskawki na ćwiartki /moje są w plastry/.Przy pomocy specjalnego nożyka lub zwykłego "obieraka" do warzyw  pokroić ser na cieniutkie plasterki.Wymieszać oliwę z octem ,solą i pieprzem i przy pomocy widelca lekko ubić tworząc emulsję

W salaterce ułożyć warstwę sałatki,a następnie truskawki.Całość posypać serem i  polać przygotowanym sosem.
Pycha…





na podstawie przepisu: "GialloZaferano"

2 komentarze: