w trakcie tworzenia

Menu

18.05.2011

Spaghetti z orzechami - Spaghetti alle noci


Spaghetti z orzechami to danie niezwykle ciekawe smakowo  i bardzo łatwe do przygotowania .
Jest to przepis jeden z wielu na tego rodzaju proste dania makaronowe.
Kiedy jeszcze nie znałam sposobu przygotowania sosu orzechowego korzystałam właśnie z tej metody i chętnie do niej wracam. Połączenie orzechów z makaronem to bardzo  ciekawy i oryginalny smak ,
a więc od czasu do czasu warto pokusić się na tego rodzaju zestaw/troszkę kaloryczny,ale pyszny/. Jeśli lubimy intensywny smak nasze orzechy nie trzeba pozbawiać skórki ,ale jeżeli chcemy otrzymać danie aromatyczne, lecz delikatne orzechy należy sparzyć gorącą wodą i obrać.

Składniki :/ 2 porcje /

  • 160 g-200 makaronu spaghetti
  • 30-40 g orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50-60 g ricotty
  • 30 g bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • zielona pietruszka


Przygotowanie:

Nastawić wodę na makaron i postępować w/g przepisu.  Czosnek pokroić drobniutko i podsmażyć lekko na oliwie /nie przypalić, bo staje się gorzki . /Dodać bułkę tartą i drobniutko pokrojone orzechy. Chwilę podsmażyć i dodać ricottę. Dokładnie mieszać na wolnym ogniu dodając do sosu wodę /kilka łyżek/ z gotującego się makaronu,aby w ten sposób otrzymać odpowiednią konsystencjęrozpuścić ricottę. Przygotowanie sosu trwa tyle czasu ile gotuje się makaron /ok 8 min/. Ugotowane spaghetti /nie wylewać wody/ odcedzić i dodać do sosu, delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli danie  wydaje nam się zbyt gęste i suche należy dodać do niego  trochę gorącej wody z makaronu. Przełożyć na talerze , posypać parmezanem i zieloną pietruszką.  



1 komentarz:

  1. bardzo apetycznie wygląda ten makaron. chętnie wypróbuję takie połączenie smaków;)

    OdpowiedzUsuń