w trakcie tworzenia

Menu

20.05.2011

Truskawki w czekoladzie

Błyskawiczny deser dla smakoszy czekolady i świeżych aromatycznych truskawek.




Składniki:
  • truskawki/ok 500 g/
  • ok 200 g czekolady/gorzka i mleczna/
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany
Wykonanie:


Jest to bardzo prosty przepis,który wszyscy zapewne znają.Wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej ,dodać  śmietankę i dokładnie wymieszać.Powstanie gęsta,ale płynna masa,w której zanurzamy umyte i osuszone truskawki.Truskawki można pozostawić do stężenia czekolady/na kratce,papierze /lub maczać bezpośrednio w masie czekoladowej i delektować się czekoladowo-truskawkową pysznością nie czekając na stwardnienie masy.Pyszne są również kiedy zanurzamy je w białej czekoladzie......


Jeszcze szybszy efekt:
/dla leniuszków/ otrzymamy polewając truskawki gotowym sosem czekoladowym/takim jak do lodów/...............................polecam jednak użyć prawdziwej czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz