w trakcie tworzenia

Menu

26.06.2011

Warzywa grillowane na patelni


Warzywa grillowane są  znakomitym dodatkiem do mięs pieczonych ,gotowanych i grillowanych. Mogą być również wykorzystane do przyrządzenia sałatek, różnego rodzaju  zakąsek ,ale są  znakomite  same w sobie podane  z dodatkiem pieczywa i sosów.



 
 Można użyć  dowolnych ,ulubionych warzyw ,a grillowanie ich nie wymaga  zbyt wiele nakładu pracy ,no może odrobinę czasu.
Moje warzywa przygotowałam na patelni do grillowania .

Umyte warzywa należy pokroić w zależności od rodzaju/,z papryki usunąć  gniazdka nasienne/.
 Tak więc cukinię i bakłażana  pokroiłam w kilkumilimetrowe plastry 
cebulę,pomidory,” radicchio”/cykorię/ i paprykę wystarczy przekroić na połowę. Warzywa należy bardzo delikatnie posmarować oliwą/przy pomocy pędzelka/ i grillować  partiami z obu stron.Czas grillowania jest różny w zależności od rodzaju warzywa. Najszybciej piecze się cukinia , pomidor ,”radicchio” ,trochę dłużej natomiast bakłażan, cebula i papryka.

 Gotowe warzywa można skropić lekko oliwą zmieszaną  z octem winnym i drobniutko pokrojoną zieloną pietruszką/można użyć kolendry,lub mięty/przyprawić  solą i świeżym pieprzem. Można podać je również z aromatycznym dipem czosnkowym lub bazylikowym na bazie jogurtu lub śmietany.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz