w trakcie tworzenia

Menu

30.10.2011

Bucatini z klopsikami w pomidorach-Bucatini con le polpette al pomodoro

Makaron,pulpety,sos pomidorowy to składniki dania,które nie jest popularne we Włoszech,ale bardziej poza granicami tego kraju/podobnie jak spaghetti  w sosie bolońskim/ Oczywiście pulpety w sosie pomidorowym to wielka włoska tradycja i zajada się nimi cała Italia : od dzieciaka do seniora.Makaron to również  podstawowe włoskie danie,ale w takim  zestawieniu jada się go jednak rzadko.

 Zarówno we Włoszech jak i w innych państwach współczesna kuchnia różni się nieco  od tradycyjnej  i połączenia składników są w niej całkowicie dowolne ,a  często bardzo ciekawe i  interesujące. Powstają w ten sposób wspaniałe nowe dania.
 Moje danie jest jednak zupełnie normalne,bardzo proste ,smaczne i przygotowane na bazie włoskich składników .Bucatini jest to makaron" rureczka" wyglądem przypominający spaghetti,ale ciut grubszy i z dziurką przez całą długość.
Składniki/ na 4 osoby/

  • 320 g makaronu bucatini /lub spaghetti/
  • 250-300 g mięsa mielonego/mieszane/
  • 1 kromka bułki namoczonej w mleku/lub wodzie/
  • 1-2 jajka
  • 3 łyżki startego sera parmezan lub pecorino
  • 1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  •  2 łyżki posiekanej zielonej  pietruszki
  • kilka listków tymianku/do mięsa lub dekoracji/
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • oliwa  z oliwek lub olej do smażenia
  • bułka tarta/w razie potrzeby/
na sos pomidorowy:
  • 700 g pomidorów bez skórki /z puszki/
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mała marchewka
  • kawałek selera naciowego
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • kilka kiści świeżej bazylii
  • odrobina  peperoncino/chilli/
  • sól ,pieprz i cukier do smaku
Wykonanie:
W misce umieścić mielone mięso, dodać wyciśniętą bułkę,starty ser, sól,pieprz,posiekaną zieloną pietruszkę,tymianek, startą skórkę cytrynową i jajka.Dobrze wyrobić. Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka można dodać do niej odrobinę bułki tartej. Wymieszać  starannie wszystkie składniki i  uformować wilgotnymi rękami malutkie kuleczki.Smażyć klopsiki w dużej ilości oliwy z oliwek. /można użyć ulubionego oleju/Gotowe kulki mięsne przełożyć do miseczki, przykryć folią aluminiową i trzymać w ciepłym miejscu /można odsączyć z nadmiaru tłuszczu/. W międzyczasie na osobnej patelni udusić cebulę z czosnkiem w 2 łyżkach  oliwy z oliwek,dodać rozdrobnione warzywa , podsmażyć. Następnie wlać wino,odparować alkohol, dodać pomidory i gotować powoli  mieszając od czasu do czasu  drewnianą łyżką. Dodać sól, pieprz,papryczkę  i cukier do smaku.Po około 15-tu minutach dodać kilka liści bazylii i usmażone klopsiki .Zagotować. Gotowym sosem polać  makaron  ugotowany al dente. 
Podawać zaraz po przygotowaniu posypany startym serem


2 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia, ciekawy przepis i równie ciekawa historia :D Zabawne, że we Włoszech, powszechnie uznawanych za ojczyznę tego typu dań prawie w ogóle się ich nie jada...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko zależy od regionu,tutaj gdzie przebywam nie łączy się pulpetów z makaronem,ale jak to bywa amatorzy się znajdą.. Chyba bardziej popularne jest to danie w USA./oczywiście jako włoskie/

    OdpowiedzUsuń