w trakcie tworzenia

Menu

5.10.2011

Filety z dorsza zapiekane z oliwkami i kaparami - Filetti di Merluzzo con olive e capperi


 Niezwykle proste, niezwykle aromatyczne i zwyczajnie pyszne danie rybne, które możemy przygotować  na obiad ,czy kolację w  bardzo krótkim czasie.
Dodatek surówki ze świeżych
sezonowych warzyw ,chrupiące pieczywo sprawią, że otrzymamy  pełnowartościowy, zdrowy posiłek .


Składniki:/na 2 osoby/
  • 350 g filetów rybnych/u mnie dorsz/
  • po kilka sztuk  oliwek czarnych i zielonych
  • 1  łyżka kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek papryczki chilli
  • 1/2  szklanki białego  wytrawnego wina
  • świeży szczypiorek 
  • łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Przygtowanie:

Dokładnie umyte i osuszone płaty ryby nasmarować z obu stron oliwą , posolić,  doprawić pieprzem 
i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Skropić pozostałą oliwą , dodać czosnek,  papryczkę, posypać szczypiorkiem, obłożyć pokrojonymi oliwkami i kaparami. Na koniec podlać całość białym winem i wstawić do  średnio nagrzanego/160-180st/ piekarnika. Naczynie można przykryć folią aluminiową, ale pod koniec pieczenia usunąć. Piec ok.20 -25 min . W czasie pieczenia można delikatnie zmieniać pozycję ryby, aby piekła się równomiernie i polewać powstałym sosem winnym. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz