w trakcie tworzenia

Menu

28.10.2011

Makrela w skorupce migdałowej-Filetti di sgombro in crosta di mandorle

O właściwościach zdrowotnych  i innych  zaletach mięsa ryb wszyscy doskonale wiemy Trudniej wprowadzić naszą wiedzę w życie. Ale zdecydowanie muszę przyznać że Włosi jedzą o wiele,wiele i jeszcze razy wiele więcej  ryb niż nasi rodacy. Z pewnością wiąże się to z tradycją  i innym sposobem odżywiania,  ale  przede wszystkim z łatwiejszym dostępem do świeżych  ryb na rynku. Na dodatek cały półwysep apeniński  otoczony jest morzami i oceanem. Co tu dużo pisać ......Włosi jedzą ryby i potrafią je przyrządzać. 

A ja troszkę się od nich uczę.
Dziś przygotowałam popularną nie tylko w Italii, ale również w naszym kraju makrelę czyli sgombro.


Składniki:/ 4 porcje/ 
  • 500-600 g filetów rybnych/makrela/
  • 100 g grissini
  • 80 g migdałów/połowa w płatkach/
  • 40 g startego parmezanu
  • garść zielonej pietruszki
  • mąka do panierowania
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:

Grissini,migdały i zieloną pietruszkę rozdrobnić delikatnie przy pomocy miksera. Przesypać do miski, dodać płatki migdałowe, starty ser parmezan, pieprz, delikatnie posolić i wymieszać.Umyte filety rybne dokładnie osuszyć ręcznikiem spożywczym.Panierować rybę najpierw w mące, później w mleku ,a na koniec w mieszance migdałowej z grissini i pietruszką. Przygotowane w ten sposób filety ułożyć luźno w formie wyścielonej papierem do pieczenia, skropić oliwą. Rybę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20min. w temp.180 st. Skorupka migdałowa powinna być delikatnie przyrumieniona.
Gotowe filety rybne podawać z dodatkiem ziemniaczków pieczonych w piekarniku lub na patelni i sezonową sałatką.

I -wersja ziemniaki z piekarnika.
   Obrane ziemniaki należy okroić w bardzo cienkie plasterki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać świeżym rozmarynem i zapiekać w piekarniku do miękkości i lekkiego przyrumienienia się. Moje ziemniaczki wstawiłam do piekarnika wraz  z rybą. Pod koniec pieczenia przykryłam z wierzchu folią aluminiową.


II-wersja ziemniaki z patelni.
   Obrane ziemniaki zetrzeć na grubej tarce i smażyć na patelni teflonowej z  dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron. Patelnię w czasie pieczenia należy energicznie poruszać,aby ziemniaki nie przywierały do dna. Z ziemniaków należy utworzyć bardzo cienki placek,nawet z dużymi dziurkami. Ziemniaki powinny być lekko przyrumienionej chrupiące. Do moich ziemniaczków dodałam kawałek startej marchewki i przyprawę warzywną/do smaku/





1 komentarz:

  1. Przyznam szczerze, że jeszcze nigdy nie jadłam takiej makreli - zawsze tylko wędzona. Będę musiała spróbować i takiej odsłony!

    OdpowiedzUsuń