w trakcie tworzenia

Menu

20.10.2011

Mufinki jogurtowe z brzoskwiniami



Pachnące, mięciutkie, słodziutkie i jak zawsze niezawodne na każdą okazję mufinki. 
Wszyscy je  znamy i wszyscy uwielbiamy  za prostotę w wykonaniu ,  nieograniczoną  możliwość w komponowaniu smaku  i różnorodność dodawanych składników. 







Właściwie o tej porze roku  do moich mufinków powinnam dodać   sezonowe jabłka, czy gruszki,ale mam jeszcze końcówkę  dojrzałych soczystych i słodkich brzoskwiń. Tak  więc ostatnie tchnienie lata i moje brzoskwinie wędrują do ciasta. Na gruszki  i jabłka jeszcze nadejdzie odpowiedni moment.
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego lub 100g miękkiego masła
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • kilka dojrzałych brzoskwini
Wykonanie:
-Owoce obrać i pokroić w cząstki.
-Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. 
- Zawartości obu naczyń  połączyć ze sobą/mokre składniki wlać do suchych/ i wymieszać krótko łyżką do połączenia się składników /mogą pozostać grudki/.
-Gotowe ciasto przełożyć do  natłuszczonych foremek na muffiny, ułożyć na wierzchu ćwiartki owoców .
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez ok. 20-25 minut (pod koniec sprawdzić patyczkiem czy są upieczone).

1 komentarz: