w trakcie tworzenia

Menu

30.10.2011

Szaszłyki z pulpetów, pomidorków i bazylii-Spiedini di polpette,pomororini e basilico-antipasto





Pulpeciki mięsne na zimno , podane w formie szaszłyków, to doskonała przekąska na co dzień i od święta. Dodatki, przyprawy, dekoracja decydują o smaku i wygladzie tego niezwykle prostego dania. 


Pulpety to łatwy i popularny sposób na przygotowanie smacznego obiadu. Odpowiednie dodatki, wykończenie  i można  wyczarować fajne danie. Całkiem niedawno gościły na moim stole  pulpety mięsne w sosie pomidorowym/tutaj/.  Te smaczne , mięsne kuleczki  można  również wykorzystać jako  podstawowy składnik szszłyków. Dzisiaj przygotowałam pulpety o smaku amaretto.

Składniki:

    • 300 g mięsa mielonego/mieszane/
    • 4 -5 szt  herbatników amaretto/pokruszonych/
    • łyżki sera parmezan
    • łyżka posiekanej pietruszki
    • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
    • 1 -2 jajka
    • 1 kromka bułki namoczonej w mleku
    •  gałka muszkatołowa/do smaku/
    • sól i pieprz do smaku
    • łyżki bułki tartej
    • łyżki zmielonych migdałów
    • oliwa z oliwek do smażenia /lub olej sezamowy/
    • pomidorki koktajlowe
    • świeże liście bazylii
    • sól do smaku
    • pieprz/cytrynowy/
    • sos balsamiczny
    • patyczki szaszłykowe  


    Wykonanie:
    Wymieszać mięso ze startą skórką z cytryny, pokruszonymi ciastkami amaretto  , serem parmezan, natką pietruszki, jajkami, wyciśniętą bułką. Doprawić do smaku solą,  pieprzem i gałką muszkatołową. Uformować małe  kulki i panierować w bułce tartej zmieszanej  z mielonym migdałami . Na patelni  rozgrzać oliwę i smażyć mięso, obracając kilka razy. Kiedy są ładnie przyrumienione, należy  wyłożyć je na  papierowy ręcznik aby usunąć nadmiar tłuszczu.  Zimne pulpeciki nadziewać na patyczki szaszłykowe na przemian z pomidorkami i listkami bazylii.                                  
      Podawać z sosem balsamicznym/oliwę zmieszać z octem balsamicznym /i pieczywem.




    1 komentarz: