w trakcie tworzenia

Menu

2.11.2011

Torciki z wędzonym łososiem-Tortini di salmone affumicato-antipasto

Smaczna,bardzo prosta  przystawka przygotowana na bazie ciasta francuskiego i wędzonego łososia norweskiego. Całość wykończona składnikami włoskimi .Do jakiej kuchni więc należy zaliczyć to antipasto?
Długo zastanawiałam się , ale doszłam do wniosku ,ż e skoro poznałam te przystawkę  we Włoszech, tutaj podaje się ją bardzo często w takiej właśnie  postaci , to mogę  ją uznać za element współczesnej kuchni włoskiej. Ciasto francuskie/może bardziej z nazwy/jest bazą do bardzo wielu wypieków a, każda włoska gospodyni posiada  zawsze w swojej lodówce zwinięty  rulonik tegoż ciasta.  Również łosoś króluje na włoskich stołach w różnych postaciach zarówno świeży jaki i wędzony.
Przystawka jest pyszna , mogę ją śmiało polecić. Przepis podarowała przyjaciółka, a pochodzi  z włoskiego magazynu kulinarnego i został już wielokrotnie przetestowany .

Składniki:/ilość zależy od wielkości krążków/
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 250g białego serka kremowego/typu Philadelphia/
  • 150-200 g łososia wędzonego
  • 2 małe łyżeczki senape- / musztardy /
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki liści kopru włoskiego lub zielonego koperku
  • 2 łyżki kaparów z zalewy
  • świeżo mielony pieprz
  • sól/ostrożnie/ 
  • łyżeczka nasion sezamu
  • białko  do posmarowania ciasta                                                                                     
                                                                                                          


Wykonanie:
                                                                                   
Rozgrzać piekarnik do temp.200 st.                                                                                 
Z ciasta francuskiego wyciąć krążki  dowolnej wielkości /np .przy pomocy małej szklanki lub ozdobnej foremki/. Wycięte  krążki posmarować  białkiem, posypać sezamem i ułożyć na blasze.
 Piec w gorący m piekarniku ok.8 min.  Ciasto powinno być wyrośnięte i  lekko rumiane.
 Po wyjęciu z piekarnika należy palcem  na środku  każdego krążka zrobić delikatne wgłębienie./na nadzienie/. W miseczce wymieszać twarożek z musztardą, koperkiem,  sokiem cytrynowym i połową posiekanych kaparów. Doprawić do smaku/pamiętając, że kapary są słone, ryba również/  Pokroić łososia w paseczki. Na środku każdego przestygniętego już krążka ciasta wyciskać szprycą ozdobne kupeczki sera lub nakładać je łyżeczką.  Następnie na wierzchu każdego torcika ułożyć  paseczki ryby,  posypać pozostałymi kaparami i ozdobić zielonym koprem.

2 komentarze:

  1. Przepiękne ! Robię bardzo podobne, ale zamiast robić dziurkę w upieczonej poduszeczce, przekrawam na pół, jak jest jeszcze gorąca. Dzięki temu mam 2x więcej foremek.
    p.s. te spadające liście są bardzo irytujące.

    OdpowiedzUsuń
  2. Liście opadły,ale szkoda,bo troszkę je polubiłam.....

    OdpowiedzUsuń