w trakcie tworzenia

Menu

4.12.2011

Kremowe risotto z suszonymi grzybkami



Pyszne, kremowe i pachnące  leśnymi grzybami risotto, to doskonałe danie obiadowe, które można przygotować o każdej porze roku. Możemy użyć świeżych, lub suszonych grzybków, 
ale  możemy wykorzystać również pieczarki ,które świetnie  smakują z ryżem.

Smak grzybów najbardziej kojarzy mi się jednak z jesienią , a to oczywiste, bo sezon w pełni.
Również zimą, kiedy to wykorzystujemy nasze jesienne zapasy suszonych grzybków i sprawdzamy  bacznie , by nie zabrakło ich na ten najważniejszy dzień w roku, czyli Wigilię.


Składniki:/ dla 4 osób/
  • 320 g ryżu na  risotto 
  • 50-60 g suszonych borowików /prawdziwków/ 
  • 150 g  serka kremowego /użyłam Robiola/ 
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  •  zielona pietruszka
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 
  • sól , pieprz do smaku
Wykonanie:
 - Grzyby namoczyć w wodzie  na min. 1 godzinę/ najlepiej na całą noc/, a następnie odsączyć i pokroić na małe kawałki. 
  - Płyn z moczenia można dodać do bulionu.
- Przygotować wywar warzywny /z kostki bulionowej/ i postawić  na małym ogniu. Bulion powinien być gorący w czasie przyrządzania risotto.
- W głębokiej patelni rozgrzać oliwę.
- Cebulę posiekać z  czosnkiem , przełożyć na patelnię i podsmażyć . 
- Dodać ryż i mieszając poddusić  kilka minut. 
- Zalać winem i dusić chwilę do momentu odparowania alkoholu.
 - Dodać grzyby, podsmażyć , a następnie wlać gorący bulion tak, aby pokrył powierzchnię ryżu.
 - Dusić całość mieszając od czasu do czasu i podlewać bulionem  /za każdym razem kiedy tylko płyn zostanie wchłonięty przez ryż/.
 - Po ok.15-20 min. ryż powinien być gotowy.
 - Zdjąć z ognia i dodać ser, masło, zieloną pietruszkę/drobniutko posiekaną/energicznie wymieszać , doprawić do smaku i pozostawić pod przykryciem kilka minut .
- Risotto podawać gorące tuż po przyrządzeniu.

Moje risotto podałam dodatkowo z gotowanymi warzywami /marchewka i brokuł/



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz